Головна Здоров'я Прийом полівітамінів пов’язаний із високим ризиком розвитку раку

Прийом полівітамінів пов’язаний із високим ризиком розвитку раку

by admin

Багато хто використовують полівітаміни, щоб поповнити запаси вітамінів чи мінералів, яких їм може не вистачати у раціоні. Як випливає з назви, полівітаміни містять низку вітамінів та мінералів.

Хоча є вагомі підстави для прийому полівітамінів, особливо якщо ви не можете отримати їх достатньо з їжею, прийом таких добавок може представляти приховані ризики для здоров’я.

Дослідження пов’язало ширше використання полівітамінів із загальним вищим ризиком деяких видів раку.

«Полівітаміни є одними з добавок, що найчастіше використовуються, але їх ефективність у запобіганні раку залишається неясною», — каже дієтолог-нутриціолог. – Вчені вивчили зв’язок між використанням полівітамінів та ризиками загального та локалізованого раку у великій когорті, щоб встановити потенційні профілактичні чи шкідливі відносини».

Дещо вищий загальний ризик раку спостерігався у чоловіків (але не у жінок), які щодня приймали один або кілька полівітамінів, порівняно з тими, хто їх не приймав. Останнє відображало більш високий ризик розвитку раку передміхурової залози та лейкемії.

Прийом більше одного полівітаміну на день також був тісно пов’язаний із ризиком розвитку раку ротоглотки у жінок. Навпаки, щоденне вживання полівітамінів було пов’язане з ризиком розвитку раку товстої кишки в обох статей.

«Немає надійних доказів того, що будь-які харчові добавки можуть допомогти запобігти раку», – додає нутриціолог, коментуючи дослідження.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини