Головна Здоров'я Навіть невелика кількість алкоголю збільшує ризик деменції

Навіть невелика кількість алкоголю збільшує ризик деменції

by admin

Лише один келих вина на день може призвести до розвитку поширеного типу деменції – хвороби Альцгеймера, а також хвороби Паркінсона. Про це свідчить нове дослідження вчених Оксфордського університету.

Аналіз даних 21 тис. осіб – учасників Британського біобанку – довів, що навіть помірне вживання алкоголю може негативно вплинути на здоров’я мозку, пише Studyfinds. Так, вживання семи чи більше одиниць алкоголю на тиждень показало зв’язок з маркерами вищого рівня заліза в базальних гангліях, які контролюють моторику, рух очей, пізнання, емоції та різні дії. (Стандартна одиниця, або unit of alcohol, – це кількість чистого спирту в мл або г, одна одиниця дорівнює приблизно 290 мл пива/табору/сидра, половині стандартного келиха вина або однієї порції міцного алкоголю).

Накопичення заліза збільшувалося й інших галузях мозку, що пов’язані з погіршенням розумових здібностей. Фахівці пояснюють: алкоголь пригнічує гормон, який контролює засвоєння заліза організмом. Це призводить до погіршення роботи мозку.

“Вищий вміст заліза в мозку, у свою чергу, пов’язаний з нижчими когнітивними здібностями, – пояснює провідний автор дослідження, доктор Аня Топівала. – Накопичення заліза може лежати в основі зниження когнітивних функцій”.

Дослідники відзначають, що у пацієнтів з деменцією вищий рівень заліза у деяких галузях мозку. Аналогічна картина спостерігалася у людей із хворобою Паркінсона. Як підкреслюють вчені, нові висновки узгоджуються з їхньою ранньою роботою, що вказує на те, що не може бути безпечного для здоров’я мозку рівня вживання алкоголю.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини