Ділюсь рецептом найсмачнішої страви “Гуцульський дерун”! Ви обов’язково маєте його спробувати, дуже ніжний та ароматний!
Інгредієнти:
Дерун:
- 2 кг. вареної картоплі
- 1 цибулина
- 3-4 зубчики часнику
- 2 яйця
- 2 ст. л. борошна
- 0,5 ч. л. куркуми
- сіль, чорний мелений перець до смаку
- олія для смаження
М’ясна начинка:
- 300 гр. м‘яса (телятина, свинина, курятина)
- 300 гр. шампіньйонів
- 2 цибулини
- 2 ст. л. сметани
- 0,5 ст. л. борошна
- 3-4 зубчики часнику
- сіль, чорний мелений перець до смаку
- твердий сир
Соус:
- 1 цибулина
- 3-4 шт. шампіньйонів
- 1 ст. л. сметани
- 100-150 мл. молока
- 0,5 ст. л. борошна
- сіль, чорний мелений перець до смаку
Приготування:
М’ясна начинка:
Нарізаю м’ясо кубиками та тушкую на сковорідці з олією. Обсмажую до тих пір, поки вона не змінить колір з усіх сторін. Тоді накриваю кришкою та залишаю ще тушкуватись, час від часу помішую.
Нарізаю цибульку та додаю в сковорідку, обжарюю до прозорого кольору.
Нарізаю дрібно гриби та також обжарюю до м’якості.
Солю та перчу, перемішую. За 2-3 хвилини до кінці приготування начинки, лопаткою відсуваю від краю інгредієнти і кладу часник. Після того, як часник прожариться і віддасть свій смак і запах начинці, виймаю його. Але якщо ви дуже любите частик, то можете його залишити.
В кінці додаю сметану та перемішую.
Дерун:
На терці натираю варену картоплю, часник та цибулю.
Додаю сіль, перець та куркуму, перемішую.
Додаю ще яйце та борошно, перемішую.
Розігріваю олію та обжарюю великі деруни з обох сторін до золотистого кольору. Товщина деруна приблизно 0,5 сантиметри.
Коли дерун обжарився з обох сторін, ближче до краю викладаю начинку та натираю на терці сир.
Другим краєм прикриваю начинку. Обжарюю ще трішки з цієї сторони, тоді ще з другої.
Викладаю готові деруни на деко застелене пергаментом, зверху ще посипаю тертим сиром. Випікаю у розігрітій духовці до 180 градусів приблизно 15 хвилин.
Соус:
Нарізаю цибулю та обжарюю до прозорості на олії. Тоді нарізаю гриби, солю, перчу та обжарюю до готовності.
Перекладаю гриби до каструлі. У склянку до сметани додаю молоко і борошно та перемішую до однорідності.
Заливаю гриби сметаною, солю, перчу та варю до готовності.
Після готовності міксую блендером і соус готовий!
Деруни по-гуцульськи готові! Прикрашаю для запаху зеленню.
Дуже смакує з соусом!