Головна Рецепти Що любить ідеальне картопляне пюре: 4 хитрощі французьких кухарів

Що любить ідеальне картопляне пюре: 4 хитрощі французьких кухарів

by admin

Шовкове, ніжне, ароматне, повітряне – і без грудочок, не клейке, не водянисте і не в’язке. І смачне – навіть коли охолоне: як приготувати ідеальне картопляне пюре, яким можна пишатися.

І є прості і навіть цікаві хитрощі приготування звичного картопляного пюре, яке стає надзвичайно смачним та красивим.

Хитрість №1. Нехитра. Пюре любить крохмальні сорти картоплі

А із сортів із малою кількістю крохмалю краще суп зварити.

Саме так: вибираємо сорти з великим вмістом крохмалю, з жовтою м’якоттю, яка розварюється добре, але помірно. Сорти з білою м’якоттю, які дзвінко “хрумтять” при нарізці – частіше містять мало крохмалю, хороші для супів та салатів.

Хитрість №2. Картопля для пюре любить варитися у малій кількості води

І не любить, коли його ріжуть. І ще більше воно любить варитися цілими картоплинами.

Чим дрібніше ми наріжемо картоплю, тим менш смачним буде пюре: майже аксіома. І менш красивим: буде водянистим, трохи клейким, без яскравого картопляного аромату.

Чому? Весь смак, вага сік, вся сіль (образно) – залишається у воді, яку ми зливаємо.

А невелику картоплю краще варити цілком.

А ще. Картопля не любить варитися на малому вогні.

При повільному томлінні вона знову віддає весь смак воді. Вогонь для картоплі має бути достатньої сили: картопля має зваритися швидко. Звичайно, не інтенсивно вирувати, не розварюватись

До речі. Про сіль. А це питання спірне – і про нього сперечаються: чи потрібно додавати сіль у картоплю для пюре чи солити вже при його приготуванні.

Але факт: якщо ми опускаємо картоплю в солону воду або варимо на початку, крохмаль взаємодіє із сіллю, і м’якоть картоплі ущільнюється.

Як компроміс – рекомендують солити картоплю через 10 хв після закипання, орієнтовно у середині приготування.

Хитрість №3. Пюре любить сито

…і не любить міксер із блендером.

Це теж очевидна хитрість і знайома багатьом: надмірне подрібнення – шлях до клейкого, в’язкого та несмачного пюре, яке миттєво “застигає”.

У французьких кухарів є особливий пристрій – млинок для картоплі, ідеально підходить для подрібнення. Традиційна “товкушка” – дає частіше пюре з грудочками.

А для пюре ідеальної легкості є сито.

Дрібне: дає ідеально подрібнену картоплю та легке, ніжне пюре. Хоча – можна поекспериментувати і на тертці – якщо немає сита

Хитрість №4. Пюре любить черговість: спочатку масло, потім молоко

Пюре любить холодне масло (багато масла). А молоко – гаряче чи досить тепле.

І не навпаки:) Масло повинна якісно змішатись з картоплею, тоді пюре отримає ідеально гладку, шовковисту консистенцію, буде смачним, маслянистим – але не жирним. А зверху полити олією можна і при подачі:)

І пюре любить, коли його збивають із маслом, а не просто змішують.  Так – любить, коли його збивають. Вінчиком чи ще як – не помішування, а збивання, як густий мус – шлях до повітряного пюре.

Хитрість №5. Пюре не любить жирні вершки (і до нежирних ставиться з прохолодою)

Зате дуже любить сметану.

Справа смаку, і всі готують так, як звикли – і нехай французькі та інші кухарі радять все, що завгодно:) Але: вважається, що жирні вершки порушують ідеальну консистенцію, легкість і повітряність пюре.

Ідеальним продуктом вважається сметана, додана після масла – разом із молоком, наприклад, після молока як заправка або до молока, особливої ролі вже не грає… Хоча… хоча

Ось такі тонкощі приготування пюре і нехитрі, але важливі хитрощі.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини