Вафлі являють собою найпоширеніший європейський десерт, який прийшов до нас з Німеччини. Традиційний рецепт включає в себе яйця, які, як відомо, не вживаються під час посту.
На щастя, існує багато приголомшливо смачних рецептів пісних вафель в електровафельниці.
Пісні вафлі без яєць
Цей рецепт чудово підійде для приготування в домашніх умовах. Можна спекти як тонкі, так і товсті вафлі.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 2 склянки;
- Розпушувач – 3 чайні ложки;
- Мелене насіння льону (заміна яєць) – 3 столові ложки;
- Рослинне молоко (соєве, кокосове) або вода – 2 чашки;
- Цукор – 3 столові ложки;
- Сіль – 0,5 чайної ложки;
- Куркума за смаком.
Етапи приготування:
- Поставити вафельницю на розігрів.
- Змішати борошно з розпушувачем і іншими сухими інгредієнтами.
- Перемішувати необхідно акуратно, щоб не було грудочок.
- Додаємо молоко рослинного походження (або воду).
- Розмішуємо. Бажано використовувати міксер, щоб добитися однорідності.
- Повільно вливаємо олію, знову збиваємо.
- Обов’язково дайте готовому тісту постояти протягом 7-10 хвилин. За цей час насіння встигнуть стати м’якими, а розпушувач остаточно змішається з іншими компонентами, що входять до складу.
- Не забудьте змастити прилад для випічки олією, щоб не підгоряло і не прилипало.
- Наливайте тісто у відповідності з тим, яку товщину хочете отримати в результаті приготування. Тонкі вафлі виходять, якщо налити одну повну столову ложку, для більш щільної консистенції потрібно повністю заповнити поверхню вафельниці.
- Коли тісто підрум’яниться, акуратно дістати і покласти на тарілку.
- За бажанням можна прикрасити джемом, фруктами і ягодами.
Десерт виходить легким і невагомим. Вафлі тануть у роті. Можна готувати таку страву як на сніданок або в якості перекусу, так і на свято.
Пісні тонкі вафлі
Інгредієнти для рецепта знайдуться в кожному холодильнику. Готові вафлі можна згорнути в трубочку і начинити пісною начинкою. Сам рецепт нескладний, але вимагає наявності електричної вафельниці або мультипекаря.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 склянка;
- Цукор – ? склянки;
- Вода – 180 мл;
- Куркума – щіпка;
- Ванільний цукор або ванілін – 1 пакетик;
- Сіль – щіпка;
- Олія рослинного походження – 50 мл;
- Гашена сода – щіпка.
Етапи приготування:
- Змішати сухі інгредієнти до отримання дрібної, досить розсипчастої крихти.
- Потроху додавати воду, збиваючи міксером.
- Розмішати до однорідної консистенції.
- Додати соду в тісто.
- Підготувати вафельницю: змастити олією і розігріти до необхідного температурного режиму.
- Набираємо столову ложку з гіркою тіста і виливаємо його на середину вафельниці.
- Випікати до приємного золотистого відтінку.
- Періодично змащувати прилад олією, щоб тісто не підгоряло і пропекалось рівномірно.
- Трубочки можна зробити, поки вафля гаряча. Просто скрутіть її в необхідну форму: ріжок або трубочку. Радимо надіти на руки термозахисні рукавички або скористатися рушником, щоб уникнути опіків від гарячого тіста.
- В якості начинки в пост ідеально підійде джем або густе варення.
Рецепт виходить – пальчики оближеш! Вафельні трубочки також можна робити і не у піст. Тоді в якості начинки чудово підійдуть збиті вершки, морозиво або варене згущене молоко.
Яблучні вафлі
Інгредієнти:
- Вода або рослинне молоко – 1 стакан;
- Цукор-пісок – 50 грам;
- Червоне яблуко середнього розміру – 2 штуки;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Вівсяні пластівці – 2 склянки.
Етапи приготування:
- За допомогою блендера необхідно перемолоти вівсяні пластівці до борошна.
- Подрібнити на самій дрібній тертці яблука, щоб вийшла пюреобразная консистенція.
- В борошно з пластівців необхідно додати певну кількість цукру і яблучного пюре.
- Вимісити до однорідної консистенції.
- Повільно вливаємо молоко рослинного походження або воду.
- За допомогою міксера або віночка збиваємо тісто.
- Вафельницю попередньо ставимо на розігрів.
- Наливаємо необхідну кількість тіста на пристрій випічки. Кожна вафельниця має власні розміри, тому немає ідеальних пропорцій.
- Золотистий колір свідчить про готовність.
- У процесі необхідно періодично змащувати прилад, щоб не підгоряло.
- Гарячі вафлі можна згорнути або залишити у вихідному стані.
- Подавати з коханим фруктовим соусом, варенням або шоколадним топінгом.
Важливо дотримуватися технологію приготування, інакше тісто буде розтікатися. Даний рецепт відрізняється характерним яблучно-вівсяним смаком і запахом. За бажанням можна доповнити різними спеціями. Особливо добре поєднується з корицею, а куркума додасть характерний помаранчевий відтінок. Приємного апетиту!
Пісні вафлі з маком і горіхами
Ароматні вафлі з добавкою з горіхів та маку стануть прекрасною прикрасою столу в пост. Компоненти досить легко знайти, тому приготувати можна без проблем.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 склянки;
- Вода або рослинне молоко – 1 чашка;
- Цукор (за смаком) – 8 столових ложок;
- Рослинна олія – 100 мл;
- Пекарський порошок – 1 чайна ложка;
- Сіль – одна щіпка;
- Мак – 2 столові ложки;
- Крихта волоських горіхів – 2 столові ложки;
- Цукрова пудра (для прикраси).
Етапи приготування:
- Пшеничне борошно просіяти через дрібне сито, щоб не було грудочок, і тісто вийшло більш повітряним і легким.
- Додаємо до борошна сіль і розпушувач.
- Перемішуємо все.
- Насипаємо цукор.
- Волоський горіх необхідно попередньо подрібнити в дрібну крихту або порошок. Зробити це можна за допомогою блендера або кухонного комбайна.
- Горіхову крихту і мак додати до сухої суміші з борошном.
- Ретельно перемішати.
- Акуратно вливаємо вказану кількість рослинного масла. Бажано використовувати соняшникова рафінована, тоді з’явиться неймовірний запах.
- Рослинна молоко або воду повільно вливаємо до сухої суміші, відразу намагаємося уникати грудок.
- Ретельно вимішуємо, за консистенцією тісто має нагадувати млинцеве.
- Дати настоятися протягом 5-10 хвилин, щоб під час випікання вони були пишними і смачними.
- Розігрійте прилад для випічки.
- Наливайте невеликими порціями на гарячу поверхню електричної вафельниці.
- Піч необхідно до появи золотистого відтінку.
- Час від часу необхідно змащувати поверхню вафельниці маслом, щоб не з’являлася гар, а процес був легким.
При бажанні ще теплі вафлі можна згорнути і подати до столу з посипкою у вигляді цукрової пудри. Одним з варіантів подачі може бути поливання фруктовим соусом або варенням з ягід або фруктів.
Пісні вафлі на кокосовому молоці
Через відсутність вершкового масла, молока і яєць значно зменшується загальна калорійність страви, що прекрасно підходить для здорового корисного сніданку або перекусу.
Інгредієнти:
- Червоне велике за розміром яблуко – 2 штуки;
- Цукор – 3 столові ложки;
- Пекарський порошок – 1 чайна ложка;
- Вівсяні пластівці – 3 столові ложки;
- Борошно – 3 столові ложки;
- Кокосове молоко (вода) – 150 мл;
- Соняшникова олія – 2 столові ложки;
- Кориця (на смак).
Етапи приготування:
- Спочатку очищаємо яблука від шкірки.
- Беремо велику тертку і натираємо фрукти в пюре.
- До яблук необхідно додати певну кількість борошна.
- Цукор змішати з пластівцями вівсянки.
- Додати присахаренную вівсянку до яблучного пюре.
- Розпушувач тіста акуратно ввести в отриману масу.
- Масло і воду додавати по черзі.
- За бажанням можна додати корицю, тоді смак стане пряним і буде нагадувати яблучний пиріг.
- Ретельно вимішати, домагаючись повітряної консистенції, що нагадує тісто для оладок.
- Дати настоятися протягом 7-8 хвилин, щоб надалі було легше їх піч.
- Підготувати вафельницю до експлуатації.
- Тісто викладати невеликими порціями на середину вафельниці.
- У середньому випічка вафель займає від 4 хвилин, тоді вони мають світло-золотий відтінок.
Бурякові вафлі
Яскраві і незвичайні вафлі з буряка порадують всіх, хто вирішив спробувати. Вафлі несолодкі і ідеальні в якості закуски.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 6 столових ложок;
- Манна крупа – 2 склянки;
- Рослинна олія – 4 столові ложки;
- Вода – 200 мл;
- Часник – 4 зубчики;
- Сіль – 2 чайні ложки;
- Великий буряк – 2 штуки.
Етапи приготування:
- Овоч зварити до повної готовності і охолодити.
- Натерти буряк на дрібній тертці.
- Додати манну крупу.
- Ретельно вимісити тісто.
- Натерти часник на тертці або пропустити через прес.
- Сіль і перець необхідно засипати за смаком.
- Дати настоятися протягом півгодини.
- Борошно засипати відразу, просіваючи через сито, щоб не було грудок.
- Соняшникову олію вливати тонким струменем.
- Перемішати ретельно, довівши до необхідної консистенції.
- Розігріти прилад для випічки, змастити його олією, щоб уникнути прилипання.
- Випікати приблизно від 7 до 8 хвилин до повної готовності.
Рецепт розрахований на отримання 16 вафель. Тобто на круглій вафельниці можна впоратися за 4 підходи. Вафлі виходять хрусткими і прекрасні в поєднанні з пісним варіантом майонезу і зеленою цибулею.
Ми представили для вас шість різних варіантів пісних вафель, серед яких є як солодкі десертні, так і закусочні варіанти. Така велика кількість страв є яскравим доказом того, що в піст можна харчуватися не тільки корисно, але й смачно і різноманітно.
Хочемо зазначити, що кількість вафель буде виходити різним в залежності від обсягів вашої вафельниці. Сподіваємося, що наші рецепти надихнуть на створення кулінарних шедеврів.