Сьогодні печу пляцок з вишнями, який я назвала Вернісаж. Пляцок розрахований на велику гостину. Смачний, з легкою кислинкою.
Інгредієнти:
Листкові коржі:
- 550 г борошна
- 250 г вершкового масла або маргарину
- 4 жовтки
- 130 г сметани
- 6 яєчних білків
- 180 г цукру
- 90 г лимонного желе
- 2 скл. консервованих вишень
Бісквіт:
- 2 жовтки
- 3 цілих яйця
- 130г цукру
- 200 г борошна
- 2 ст. л. какао
- 7 г амонію або 2 ч. л. розпушувача
- 200 мл сметани
- 100 мл олії
- 100 г запареного і перетертого маку
- 1 скл. консервованих вишень
- Волоські горіхи
Крем:
- 700 мл молока
- 40 г кукурудзяного крохмалю
- 30 г борошна
- 150 г цукру
- 250 г вершкового масла
Приготування:
Листкові коржі:
Борошно перетираю з маслом у крихту. Окремо змішую жовтки з сметаною, об’єдную продукти і замішую тісто.
Загортаю у плівку і ставлю в морозилку на 1,5- 2 години. Ділю тісто на 4 частини.
У форму 35 на 40см кладу пергамент, розкачую тісто до розміру форми. викладаю і проколюю виделкою.
Білки збиваю з дрібкою солі, а тоді з цукром у стійку піну. В кінці додаю лимонне желе.
Виливаю половину маси до тіста у форму, викладаю вишні.
Другу частина тіста також розкачую, викладаю поверх і такою проколюю виделкою. Випікаю у розігрітій духовці до 180 градусів приблизно 30 хвилин. Так само випікаю ще один листковий корж окремо.
Бісквіт:
Жовтки і яйця збиваю з цукром до пишності. Просіюю борошно, какао, амоній або розпушувач, змішую міксером.
Окремо змішую сметану з олією. Вливаю частинами в масу та перемішую до однорідності. В кінці додаю парений і перетертий мак.
Тісто виливаю у ту саму форму з пергаментом. Поверх кладу вишні та горіхи. Випікаю у розігрітій духовці до170 градусів приблизно 30-35 хвилин.
Крем:
Кип’ячу окремо 600 мл молока. Окремо змішую крохмаль, цукор, борошно і 100 мл холодного молока. Переливаю у каструлю, варю до загустіння, постійно помішуючи. Накриваю харчовою плівкою в контакт і залишаю охолоджуватись до кімнатної температури.
Збиваю міксером м’яке маслом, поступово додаю заварну основу.
Збираю торт. Викладаю перший корж листковий, змащую кремом, поверх кладу шоколадний бісквіт і крем, тоді ще листковий корж з вишнями і крем. Прикрашаю шоколадом. Кладу пляцок в холодильник на ніч. Нарізаю та смакую!