Привіт усім, дорогі мої читачі та гості сайту!
Сьогодні хочу з Вами поділитись ще одним рецептом маринованих огірків – зі стерилізацією. У такий спосіб ми так само давно заготовляємо огірки на зиму. Цей рецепт простіше та швидше, ніж закривання без стерилізації.
Інгредієнти:
Маринад на 1,5 літра води (на 3-літрову банку):
- Сіль – 2 столові ложки (практично без верху)
- Цукор – 2,5 столові ложки (практично без верху)
- Оцет – 100 грам (у банку, а не в маринад)
Спеції на літрову банку:
- Хрін – 1 аркуш
- Кріп із парасолькою
- Часник – 2-3 зубчики
- Лавровий лист – 1 штука
- Чорний перець – 8-10 горошин
- Запашний перець – 2-3 горошини
- Коріандр цілий – 1/3 чайної ложки
- Насіння гірчиці – ½ чайної ложки
Приготування:
Спочатку огірки складаємо в ємність і заливаємо холодною водою. Нехай вони в такий спосіб трохи постоять. За цим рецептом кришки кип’ятити не потрібно, і банки не стерилізуються. Це вже економія часу, особливо якщо Ви закриваєте відразу великий обсяг огірків.
Банки просто промиваємо із содою. Я взяла банку об’ємом 1 літр. Тепер на дно укладаємо лист хрону, його можна розірвати на шматочки або просто згорнути.
Далі укладаємо кріп разом із парасольками, додаємо 2-3 зубчики часнику і щільно укладаємо миті огірки.
Тепер додаємо спеції: по 1 листу (якщо листочки маленькі, покладіть 2 штучки), приблизно 8-10 горошин чорного перцю, 2-3 горошини запашного перцю, приблизно 1/3 чайної ложки цілого коріандру і ½ чайної ложки насіння гірчиці
Тепер приготуємо маринад. Найпростіше його розраховувати на 1,5 літра води, тобто на 3-літрову банку. Тому що в 3-х літрову банку, наповнену огірками, входить 1,5 літра маринаду.
Отже, на 1,5 літра води я кладу 2 столові ложки солі практично без верху та 2,5 столові ложки цукру теж практично без верху.
Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Відразу на вогонь ставимо каструлю з водою для стерилізації банок. Головне, не доводьте воду до кипіння, вона має просто стати гарячою.
Оцет я додаватиму відразу в банку з огірками з розрахунку 100 г 9% оцту на 1,5 літра води. У літрову банку входить 0,5 літра води, тому оцту мені знадобиться приблизно 33-35 грам.
Маринад закипів, заливаємо ним огірки спочатку до середини банки, з такими невеликими перервами, щоби банка не лопнула.
Потім виливаємо оцет, ставимо в каструлю з гарячою водою для стерилізації і заливаємо маринадом до верху банки, не доливаючи зовсім небагато, щоб маринад не виливався під час стерилізації, і щоб самим не обпектися, коли витягуватимемо банку.
Тепер доводимо воду у каструлі до кипіння на середньому вогні.
Важливий момент: на дно каструлі обов’язково потрібно послетили кухонний рушник, щоб банки не тріснули під час стерилізації.
Але якщо каструля з подвійним дном, як у мене, то робити це не обов’язково.
Після закипання води в каструлі літрові банки стерилізуються на повільному вогні при невеликому кипінні 10 хвилин. 3-літрові – 15 хвилин.
Ще один орієнтир – це коли з’являться перші бульки у банці (це також приблизно через 10 хвилин), також можна припиняти стерилізацію.
Вимикаємо вогонь, витягаємо банку та закриваємо.
Готові баночки перевертаємо і залишаємо до повного остигання. Рушником їх укутувати не треба.