Для всіх любителів кисло-солодких соусів пропоную відмінний рецепт грузинського соусу Сацебелі. Він універсальний і відмінно підійде до м’яса та м’ясних виробів, до макаронних виробів та рису, просто на хліб із супчиком чи борщем. Також його можна використовувати для різноманітних заправок. А якщо замаринувати м’ясо в сацебелі, додати цибулю, то Ви отримаєте найсмачніший шашлик. Готується він без проблем і добре зберігається при кімнатній температурі.
Інгредієнти:
- помідори – 3 кг
- болгарський червоний перець – 1 кг
- гострий червоний перець – 3 шт (за смаком)
- зелень (петрушка, кріп, кінза) – по пучку
- коріандр – 3 г ложки
- часник – 2 головки (за смаком)
- сіль – 2 ст ложки (за смаком)
- цукор – 4 ст ложки (за смаком)
Приготування:
Помідори миємо і вирізаємо плодоніжку. Пропускаємо через м’ясорубку. Перекладаємо у каструлю і варимо 20 хвилин.
Залишаємо охолонути на кілька годин або на ніч.
Далі збираємо лишню рідину за допомогою черпака. Густоту соусу ви можете регулювати самі. Заберете більше соку, буде густішим, менше – рідшим.
Щоб часник легше почистити можна його залити гарячою водою на 15 хвилин. Це вам маленький секретик від мене.
В цей час у болгарського перцю видаляємо серцевину і насіння. З гострим перцем робимо теж саме.
Зелень миємо і просушуємо паперовими рушничками.
Далі перці і зелень пропускаємо через м’ясорубку і перекладаємо наше пюре до соусу з помідорів.
Варимо 30 хвилин, постійно помішуючи, щоб соус не пригорів.
Добавляємо коріандр і варимо ще 30 хвилин.
Чистимо наш часник та натираємо на дрібній тертці. Сіль, цукор і часник добавляємо у соус. Варимо ще 10 хвилин.
Банкі і кришки стерелізуємо зручним способом. Наповнюємо баночки соусом і зариваємо кришками
Перевертаємо і укутуємо рушником до повного охолодження.