Головна Lifestyle Що робити, якщо листя картоплі починає скручуватися

Що робити, якщо листя картоплі починає скручуватися

by admin

Якщо листя картоплі починає скручуватися, слід відразу вживати заходів. Затягування може спричинити суттєву втрату врожаю. Пошкодження гербіцидами. Сучасні дачники все частіше використовують різноманітні препарати для боротьби з бур’янами. Усі виробники гербіцидів вказують на уявну безпеку, хоча за фактом вони завдають колосальної шкоди всьому живому. Найцікавіше те, що частина гербіцидів може перекинутися навіть від сусідів.

Мозаїчне скручування листя

Це небезпечне захворювання, яке характеризується скручуванням листя, краї яких стають хвилястими. Симптоми можуть відрізнятися від таких факторів:

  • 1) сорти картоплі;
  • 2) умови вирощування;
  • 3) час виникнення інфекції.

Ще одна явна ознака: скручується молоде листя, нижнє старе залишається неушкодженим.

Скручування листя

Це вірусне захворювання, його симптом заснований на скручуванні нижнього листя, яке розташоване вздовж середньої жилки. При цьому захворюванні пластина листа стає жорсткою. Рослина при цьому стає блідо-зеленою, зупиняється в рості і перестає цвісти.

Чорна парша

Чорну паршу можна віднести до одного з найнебезпечніших захворювань. Збудником виступає грибок, який починає вражати картоплю, коли формуються перші сходи. Слід зазначити, що скручування листя – це перший симптом, згодом почнуть в’янути інші частини картоплі.

Профілактичні заходи

Якщо перелічені захворювання проявилися на ділянці, значить, були допущені помилки в процесі вирощування та догляду. Тому слід розібрати основні профілактичні заходи.

Якісний посівний матеріал

Для посадки слід використовувати лише здорові бульби середнього розміру. Можна зустріти приклади, коли в лунку викладається картопля, що підгнила, а вона може і стати осередком зараження. Також можна використовувати сорти, які стійкі до багатьох хвороб.

Бульби при посадці не варто розрізати

Щоб збільшити площу посадки та кількість посадкового матеріалу, деякі розрізають картоплю під час посадки. Тут і є основна помилка, адже значно підвищується ризик розвитку грибкових захворювань. Посівний матеріал має бути цілим. Немає сенсу збільшити кількість посадок, логічніше вжити заходів, щоби підвищити врожайність.

Контроль за вологістю

Підвищена вологість може спричинити грибкові захворювання. Картоплю не рекомендується висаджувати у місцях, де концентрується волога.

Боротьба зі шкідниками

Не всі знають, що шкідники можуть спричинити бактеріальні та інфекційні захворювання. Боротьба зі шкідниками – це невід’ємна складова догляду за картоплею.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини