Головна Lifestyle Декілька порад батькам у вихованні дитини, щоб вона чула і слухала їх

Декілька порад батькам у вихованні дитини, щоб вона чула і слухала їх

by admin

Про те, чому не можна кричати на дітей і як позбутися шкідливої звички підвищувати голос на дитину, ви можете прочитати в цій статті.

А зараз поговоримо про способи, які допоможуть батькам донести до дитини важливе без зайвих емоцій.

Правило 1. Покажіть приклад

Якщо дитина не бачить вас з книгою щодня, навряд чи вона стане завзятим читачем. Ви ніколи не досягнете чистоти в дитячій, якщо неохайні самі.

Говорити дитині ви можете все що завгодно, а виховуємо ми її все одно своїми вчинками.

Поведінка батьків — приклад для наслідування. Повага і любов в родині буквально «передаються у спадок». Коли дитина бачить такі відносини, вона відчуває себе захищеною. А значить, спокійною і впевненою.

Правило 2. Будьте послідовні

Чим молодша дитина, тим важче її примиритися з нововведеннями. Малюкові важко зрозуміти, чому вчора можна було грати до 12, а сьогодні треба відправлятися спати о 8 вечора. Чому сьогодні солодощі до обіду, а завтра їх не можна зовсім. Можливо, дорослим нудно жити в такому передбачуваному світі, але дитині просто необхідно безпечне місце для відпочинку і засвоєння отриманої інформації.

Правило 3. Надавайте свободу з розумними обмеженнями

Важко уявити гармонійне життя (а виховання — тим більше) без «повітря свободи». Постійні заборони й обмеження не дадуть дитині повноцінно розвиватися і пізнавати навколишній світ.

Обмеження в невеликій кількості обов’язкові, особливо якщо дитина починає переступати межі допустимого. Але вони повинні бути конкретними, а не розпливчастими.

Формулюйте обмеження чітко і зрозуміло.

Вашій строгості вимагає все, що пов’язане з загрозою життю і здоров’ю дитини. І звичайно, обмеження корисні там, де мова йде про шанобливе ставлення до людей.

Правило 4. Хваліть дітей

Привчіть себе помічати у своїх дітях всі гарні прояви. Не ставтеся до цього як до зрозумілого факту.

Постійна похвала, навіть за незначні успіхи, може докорінно змінити поведінку дітей в кращу сторону. З іншими заохоченнями (мультфільми, подарунки, солодощі) варто бути обережними.

Правило 5. Замініть настанови більш м’якими і зрозумілими фразами

Зазвичай коріння проблем з неслухняністю ростуть з того, що і як ми говоримо дітям. Наприклад, замість «Збери свої іграшки!» запропонуйте «Давай зберемо твої іграшки, добре?».

Фраза «Приготуйся до сну» досить розпливчаста, дитина може неправильно зрозуміти. Тому краще уточнювати: «Одягни піжаму», «Почисть зуби», «Сходи в туалет» і так далі.

Також намагайтеся виключити зі своєї промови частку «не»: замість «Не тікай від мене!» скажіть «Візьми мене за руку».

І звичайно, стежте за своїм тоном: «Сідай тут зараз же!» краще замінити «Сідай поруч зі мною». Ось побачите, дитина відреагує на неї зовсім по-іншому!




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини