Головна Lifestyle 5 гормонів любові, які викликають закоханість та впливають на весь організм людини

5 гормонів любові, які викликають закоханість та впливають на весь організм людини

by admin

Поети, музиканти і художники сотні років намагаються знайти відповідь на питання що ж таке любов. Тисячі епітетів і ніжних рядків витрачено на це, але вчені давно з’ясували: почуття закоханості – це всього лише коктейль з гормонів, які впливають на організм людини. Який ж вплив мають п’ять головних гормонів кохання на повсякденне життя.

Дофамін

Це перший з гормонів, який виробляється в організмі, коли людина закохується. Він відповідає за бажання і прагнення володіти об’єктом жадання. Почуття задоволення забезпечують організму заряд дофаміну.

Якщо ж людина не досягла бажаного результату, вона втрачає інтерес і мотивацію перед тим, до чого вона прагнула, і знижується рівень дофаміну. Цей гормон відповідає за концентрацію і цілеспрямованість.

Серотонін

Головна функція серотоніну – підйом настрою, низький рівень цього гормону в організмі людини може привести до глибокої депресії. Серотонін – це гормон задоволення, за його участю в певних ділянках мозку активуються ділянки, що відповідають за пізнавальний процес, підвищується м’язовий тонус.

Адреналін


У багатьох адреналін асоціюється з небезпекою або критичними ситуаціями, але він також відповідає за почуття закоханості. Цей гормон, гормон стресу, виробляється у закоханих у великій кількості і дозволяє відчувати себе “всемогутнім”.

Закоханим море по коліно? У них просто багато адреналіну в крові. Цей гормон збільшує частоту і глибину дихання, покращує працездатність м’язів і підвищує швидкість метаболізму.

Ендорфіни

Гормони щастя, які звільняються в організмі людини при фізичному контакті з об’єктом захоплення. Головний мозок більшості людей з часом перестає виробляти цей гормон, однак вироблення ендорфіну можна стимулювати. Інтенсивні фізичні навантаження, фізична близькість або навіть вагітність можуть забезпечити організм необхідною дозою гормону. Або з’їжте шоколадку – це відмінний, приємний і дуже смачний спосіб підвищити рівень ендорфінів.

Вазопресин і окситоцин

Романтична закоханість, на думку професора Фішера, триває від сімнадцяти місяців до трьох років. По мірі того, як згасає пекуча пристрасть у відносинах, розвивається ніжна прихильність. Тоді у закоханих і починається вироблення гормонів ніжності – окситоцину і вазопресину.

Окситоцин регулює вашу поведінку, яка відповідає за товариство і відносини з особою або групами осіб, яких людина вважає “своїми”. Якщо ваш партнер полігамний, можливо в його організмі занадто низький рівень вазопресину. Це – гормон сталості і прихильності, який також впливає на водно-сольовий обмін в організмі.



News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини