Головна Lifestyle Люди обирають типаж партнера, подібний колишньому

Люди обирають типаж партнера, подібний колишньому

by admin

Люди схильні вибирати собі романтичних партнерів, схожих рисами характеру на колишніх. До такого висновку прийшли канадські вчені: вони провели довгострокове дослідження, в ході якого вони проаналізували риси характеру 332 учасників і їх колишніх і нинішніх партнерів. При цьому менш схильні до вибору схожого на колишнього партнера виявилися учасники-екстраверти та ті, хто більше відкриті новому досвіду, повідомляється в статті, опублікованій в Proceedings of the National Academy of Sciences.

При виборі романтичного партнера людина багато в чому спирається на свій досвід: якщо минулі стосунки закінчилися незадовільно, при побудові нових тих якостей, які привели до нерозуміння і розриву, людина швидше за все буде уникати. При цьому у багатьох людей також існує і певний типаж людини, з якою вони — в ідеалі — хочуть будувати романтичні стосунки, і не до кінця ясно, чи може цей типаж змінюватися під впливом негативного досвіду.

Вивчити це питання докладніше вирішили психологи Юбін Парк (Yoobin Park) і Джефф Макдональд (Geoff McDonald) з Університету Торонто. У їх дослідженні взяли участь 332 осіб (159 чоловіків та 173 жінки), за якими спостерігали протягом дев’яти років: щороку вони надавали інформацію про свої романтичні відносини (збереглися їхні минулі на момент останнього опитування відносини або завели вони нові). Слід уточнити, що спочатку у вибірці було більше людей, але вчені зосередилися тільки на тих учасників, у яких за час дев’ятирічного дослідження було всього два партнери, від яких, у свою чергу, вдалося отримати необхідні для дослідження дані.

Характер як самих учасників, так і їх партнерів оцінювали за стандартним опитувальником моделі «Великої п’ятірки». З отриманих результатів виділили три моделі схожості характерів. Вчені оцінили те, наскільки результати опитування кожного з партнерів корелюють з результатами інших учасників, наскільки вони корелюють з результатами справжнього партнера і, найважливіше, наскільки результати опитувань схожі між двома партнерами (колишнім і нинішнім або двома колишніми) кожного з учасників.

Аналіз показав, що між результатами опитування справжніх партнерів учасників і результатами опитування інших осіб у вибірці дійсно спостерігається значуща (p <0,001) кореляція, а також кореляція спостерігається (p <0,001) в результатах опитувань партнерів і самих учасників. З урахуванням цих кореляцій (загальної схожості учасників опитування і схожості двох романтичних партнерів) вчені окремо оцінили те, наскільки схожі два партнери одного учасника — і знайшли кореляцію (p <0,001) і в цьому.

Що стосується зв’язку між індивідуальними характеристиками учасників і того, чи існують значні подібності між характерами їх партнерів (іншими словами, чи є в учасників типаж), то вчені виявили, що вибирати схожих партнерів менш схильні люди з високими показниками екстраверсії та відкритості новому досвіду.

Автори роботи прийшли до висновку, що у людей насправді може бути якесь бачення того, які характеристики повинні бути притаманні їх романтичному партнеру, і в нових стосунках вони швидше за все будуть вибирати когось, хто схожий на колишнього партнера. При цьому сам цей вибір частково регулюється й індивідуальними особливостями характеру людини.

Слід уточнити, що у дослідження є дуже важливі обмеження, які не дають перенести результати на всю популяцію. По-перше, вчені оцінювали схожості тільки між двома партнерами, тому незрозуміло, чи зберігається патерн надалі. По-друге, в дослідженні не було враховано характер розставання партнерів, тому існує ймовірність, що розрив учасників з колишніми партнерами був мирним або навіть дружнім, що не привело до того, що якісь якості партнера, які раніше подобалися, розчарували.

Зрозуміло, при виборі романтичного партнера значущими виявляються й інші — часом, несподівані — фактори. Так, люди з психічними розладами частіше вибирають собі партнерів зі схожим діагнозом, а кількість романтичних партнерів людини залежить від того, скільки партнерів було у матері.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини