Коли вперше вирішили приготувати хашламу, сказати не можна, очевидно, це було не одну тисячу років тому. Хто автор хашлама, так само складно сказати. Всі народи Кавказу сперечаються: звідки і хто перший вирішив приготувати це блюдо. Те, що «хашел» по-вірменськи варити, навіть це нічого не означає. Це кавказьке блюдо, і у кожного народу цієї місцевості є свій рецепт і безліч своїх способів приготування.
У Грузії готують хашламу з таких інгредієнтів, як м’ясо баранини, грузинське вино (бажано, звичайно ж, домашнє), зелений лук, тархун, кінза, ткемалі, м’ята.
А якщо брати до уваги рецепт справжньої хашлама по-вірменськи, то продукти будуть наступні: так само використовуємо м’ясо баранини (можна яловичини), пиво, зелена цибуля, часник, петрушка, помідори, лавровий лист і цибулю.
Як приготувати традиційну хашламу по-вірменськи?
У цьому рецепті хашлама з баранини по-вірменськи не міститься точна кількість складових продуктів. Найголовніше правило: чим більше м’яса, тим краще. Бажано щоб овочі були м’ясистими. А що стосується лука, так цього інгредієнта можна взагалі не шкодувати.
7 секретів приготування хашлама з баранини або яловичини по-вірменськи:
- потрібно щоб м’ясо було молоденьке, «кістки» і нежирне (наприклад, ребра);
- стару баранину або яловичину не варто купувати, так як таке м’ясо тверде і у нього немає, особливого смаку;
- на самий верх страви кладемо соковитий помідор, він не дасть засохнути всіх інгредієнтів під час приготування;
- солодкий перець, беремо будь-якого кольору, це особлива нотка хашлама;
- овочів має бути в три рази менше ніж баранини (або яловичини);
- блюдо робиться шарами;
- хашлама готується два — три години в своєму соку.
Рецепти хашлама
- Хашлама по-вірменськи з баранини
Вірмени роблять в казані це блюдо. Він чудово зберігає жар завдяки товстим стінкам і томить, і гасить блюдо з усіх боків.
Отже, беремо кілограм баранини моєму її і ріжемо на середнього розміру шматки. Ріжемо великими кільцями шість цибулин, сім помідор розрізаємо на чотири частини, а п’ять солодких перців — смужками. Шарами викладаємо в казан: цибулька, помідорчики і нарізану підсолену баранину.
Слідом знову овочі і м’ясо. Цих верств ви можете робити скільки завгодно, головне зверху покласти помідори. На маленький вогонь ставимо казан щільно закритий і варимо приблизно чотири години. При бажанні поріжте зелені зверху як буде готово.
- Хашлама по-грузинськи
Улюблена страва жителів Кахетії. До червоного вина воно особливо підходить. Мінімум складових продуктів, але максимум смаку, душі і аромату. Крупно нарізаємо півкілограма грудинки баранини, викладаємо все це в казан і варимо. Ріжемо корінь петрушки, селери, велику морквину та цибулину.
Кладемо все в казан і на маленькому вогні варимо три години додавши лавровий лист. Зливаємо приготувався міцний бульйон в окрему посудину, викинувши лавровий лист і коріння. Готове м’ясо викладаємо і солимо. Чотири ложки бульйону змішати з подрібненим часником. Часниковою рідиною поливаємо м’ясо.
- Хашлама з бараниною на пиві по-вірменськи
З-за того, що інгредієнтом багато, рецепт може здатися важким. Але це чудовий спосіб нагодувати десятьох людей. Нарізаємо, як завжди, крупно кілограм баранини, 800 г солодкого зеленого перцю, 1.2 кілограма картоплі, кілограм помідор стільки ж цибулі і моркви. Так само ріжемо 200 г кінзи.
Добре солимо шматки м’яса і відкладаємо його на півгодини. Після цього кладемо все в казан шарами. В самому кінці горошки перцю і помідори. Чому рецепт в пиві? Бо зверху все треба залити пивом. Це блюдо має нудитися близько трьох годин.
- Хашлама з баклажанами і пивом
Кілограм баранини обсмажуємо в казані десять хвилин. Три баклажани нарізаємо і прибираємо з них гіркоту з допомогою солі, для цього додаємо її в овочі і відкладаємо на двадцять хвилин, потім промиваємо все. Крупно нарізаємо і викладаємо шарами три моркви, цибулю, п’ять картоплин і два болгарських перцю. Готуємо всі три години, а за десять хвилин до приготування кладемо часник.
З усіх вірменських страв, хашлама є одним з найбільш знаменитих в своїй місцевості. А комбінація овочів, яловичини і баранини це взагалі класика для Вірменії, Грузії чи Азербайджану. Потрібно також сказати, що це страва дієтичне і надзвичайно апетитна, в той же час його легко приготувати.
Серед господинь немає однієї думки «правильного» рецепту. У всіх свої секрети й тонкощі. Але загальний принцип, мабуть, один: великі шматки м’яса і овочів, кладуть у казан і тушаться.
Головне, приправляйте всі свіжою зеленню. Це у вірменській кулінарії має особливе значення. Приємного апетиту і смачних шедеврів!