Головна СтатьиРазвлечение Розвиваючі ігри для мозку — або користь покеру

Розвиваючі ігри для мозку — або користь покеру

by admin

Найяскравішим прикладом є шахи, гра яка дозволяє одночасно розвивати логічні, аналітичні, дедуктивні, прогностичні здібності, абстрактне мислення, концентрацію, пам’ять, швидкість мислення (якщо не зрозуміло про що я, то читаємо першу частину). Той хто в дитинстві займався шахами краще і швидше розуміє в зрілому віці.

Шахи

Гра має на увазі глибокий аналіз дій противника, збір і узагальнення розкиданої по дошці інформації, планування ходів наперед, і ретельне продумування стратегії. Уміння грати в шахи дозволить вам підняти на потрібний рівень багато інтелектуальні здібності. Якщо ви хочете тренуватися, то не потрібно винаходити велосипед, знайдіть хороший доступний підручник з шахів і вчіться по ньому. Що стосується практики, то, якщо ви граєте в інтернеті, то це спрощує пошуки партнера по грі.

Думаю існує маса сайтів, які дозволяють швидко підбирати суперника, який підходимо вам за рівнем гри. Ну хтось грає у вас в родині і здатний навчити вас (зазвичай це дідусі: за радянських часів був дуже розвинений цей спорт), то це навіть ще краще. Не потрібно думати, що ця нудна гра, навіть якщо ви на початку не відчуваєте великого ентузіазму і не бачите в ній особливого інтересу, то почніть її вивчати за підручником.

Поставтеся до цього з початку просто як до корисного розумовому вправі, яким потрібно займатися. З власного досвіду знаю, що інтелектуальні ігри не приносять особливого задоволення до тих пір, поки не почнеш в них розбиратися і думати над ходами, продумувати стратегію, використовувати силу свого розуму для того, щоб обігравати противника, це приносить радість суперництва. А в разі програшу, коли суперник розіграв витончену комбінацію ви вчитеся у нього і отримуєте задоволення від майстерно розіграної вашим опонентом партії. Так що необхідно всього лише трохи терпіння і гра почне приносити задоволення.

Покер — математична і психологічна гра

Я в шахах не сильний, але дуже хочу навчитися в цій грі. Набагато краще я граю в покер. Хоча далеко не професіонал, так як немає часу практикуватися, але здатний обігравати новачків (з поправкою на їх і моє везіння / невезіння) і впевнено вести свою партію. Знаю що у цієї гри склалася репутація азартного, відчайдушного змагання великих ставок, де виграш цілком залежить від поворотів колеса фортуни. Хоча насправді це гра суворої логіки, гострої спостережливості, холодного розрахунку і міцних нервів. Звичайно можна просто пограти на кухні, особливо не замислюючись над ходами, роблячи ставку на кожен свій хід і часто йдучи ва-банк … Але справжній покер зовсім в іншому.

Звичайно якщо порівнювати його з шахами, то може це не настільки витончена і багата комбінаціями гра, ймовірно що у шахістів якісь частини мозку розвинені краще ніж у покеристів (хоча теж можна посперечатися), але у покеру є кілька безумовних переваг, про це трохи пізніше. Але тим не менше в цих двох іграх міститься багато спільного. Це доводиться тим, що багато шахісти грають в професійний покер, так як там можна заробити більше ніж у вже втратив популярність виді спорту з фігурами на дошці. Вони грамотно використовують вміння, які отримали в шаховому спорті в покері і домагаються хороших результатів і великих виграшів.

У чому особливості покеру?
Покер — математична і психологічна гра, також як і шахи на увазі збір і аналіз інформації і продумування покерних стратегії і своїх майбутніх ходів, має на увазі глибоку концентрацію на грі і велику зосередженість. Покер розвиває всі ті ж здібності розуму що і шахи. Є у покеру кілька переваг. По-перше, ця гра здатна, на відміну від консервативних і старомодних шахів, відразу захопити новачка і скрасити дозвілля в будь-якій компанії через елемента азарту. Смішно навіть подумати що компанія молодих людей, хлопців і дівчат може зібратися ввечері і зосереджено рубатися в шахи. По-друге, незважаючи на те що, під час шахового турніри гравці перебувають під психологічним тиском, але це навіть не можна порівняти з тим рівнем стресу, який відчуває гравець за столом покеру, в живу або в інтернеті.

Це пов’язано не тільки з тим, що суперники намагаються один одного заплутати, свідомо діяти на нерви, але тут ще й інше. Хоч я і запевняю вас що успіх в покері більшою мірою залежить від вашого вміння грати, а зовсім не від удачі, але елемент фортуни теж присутня. І велике вміння полягати в тому щоб стримувати емоції, коли мінлива фортуна повертається до вас іншою стороною (задньої) і новачки, які тільки недавно дізналися що таке покер обіграють вашу сильну руку, з якимось сміттям на руках з яким вони незрозуміло навіщо входили в гру. Ви відчуваєте удачу постійно під час гри: чекаєте яка прийде карта, вона може посилити вашу карту так і навпаки зробити сильну руку слабкіше, б’єтеся в здогадах яка карта на руках противника. А раптом він з самого початку був попереду, а ви вже вклали багато грошей в банк і що робити далі? А може зараз ви попереду, але наступна карта його ще посилить? Яку потрібно зробити ставку щоб він скинув карти? А якщо він відповість на неї і не скине тоді що я буду робити?

І ось вам, терзає з одного боку усіма цими сумнівами, з іншого реакцією противника, з третьої мінливою фортуною, а з четвертої грошима (виграєте ви все або підете ні з чим) потрібно ще не забувати проводити аналіз, приймати виважені рішення і при цьому не демонструвати вашої реакції противнику, зберігаючи незворушний вираз обличчя і холоднокровність. Емоції не повинні вплинути на ваше остаточне дію. Складно? Не те слово як! Саме це задає можливість такого високого професіоналізму в цій грі і встановлює велику диференціацію в умінні грати у різних гравців: є покеристи абсолютно різного ступеня майстерності, від самих новачків до професіоналів світового класу, які впевнено здобувають перемогу за перемогою на різних турнірах.


І ось вам, терзає з одного боку усіма цими сумнівами, з іншого реакцією противника, з третьої мінливою фортуною, а з четвертої грошима (виграєте ви все або підете ні з чим) потрібно ще не забувати проводити аналіз, приймати виважені рішення і при цьому не демонструвати вашої реакції противнику, зберігаючи незворушний вираз обличчя і холоднокровність. Емоції не повинні вплинути на ваше остаточне дію. Складно? Не те слово як! Саме це задає можливість такого високого професіоналізму в цій грі і встановлює велику диференціацію в умінні грати у різних гравців: є покеристи абсолютно різного ступеня майстерності, від самих новачків до професіоналів світового класу, які впевнено здобувають перемогу за перемогою на різних турнірах.

Грати можна в як в інтернеті, так і в живу, як на гроші так і на фантики. Але ще раз повторюю, якщо ви хочете не тільки пограти але і отримати якісь бонуси на зразок збільшення інтелекту і ступеня самоконтролю, то не треба перетворювати покер в рулетку і легковажну п’яну забаву на прокуреній кухні! Читайте підручники з покеру (якщо комусь цікаво, запитайте в коментарях — відповім які книги краще читати), матеріали в інтернеті, застосовуйте розум і логіку і тільки тоді можна чекати якогось результату, грайте з науки а не навмання!

Я не хочу давати шкідливих порад і брати відповідальність за неточну інтерпретацію моїх думок. Я не закликаю кинути все і почати вкладати всі ваші зусилля в покер, так як розумію наскільки ця гра може сильно захопити. Складно уявити що хтось здатний до посиніння рубатися в шахи, не спати ночами і пропускати важливі справи через це. Але щодо покеру таке патологічна пристрасть можливо.

Тому ще раз заклинаю, якщо вирішите почати, підходите до гри як до математичного змагання, використовуйте теорію ймовірностей комбінаторики і холодний відсторонений аналіз, прагнете до стабільності і сукупного виграшу на довгих дистанціях, а не в конкретному, приватному поєдинку. Гра не повинна ставати ареною прояви вашого марнославства і бажання морально пригнічувати оточуючих: не потрібно нікого принижувати за столом, прагнути когось провчити, вибити з поєдинку і всі сили направляти на це.

Так робить багато гравців, але вони навряд чи коли-небудь досягнуть чогось так як неадекватно реагують на програш і ними керують емоції. Якщо сприймати покер тільки як азартну гру то він швидко набридне, хоча спочатку буде весело. Ось власне, сподіваюся що я сформував в вас здорове розуміння моєї позиції в цій відношенні.

Користь покеру
А тепер поговоримо про користь покеру

Якщо говорити про мене, то мої вправи в покері навчив мене краще:

  • Мислити на кілька ходів вперед, розглядати кілька можливих альтернатив, варіантів розвитку покерного столу (допомагає за кермом коли потрібно швидко прокласти на уявній карті кілька різних маршрутів, за якими до цього не їздив і вибрати оптимальний, легше планувати щось на майбутнє, моделювати послідовність дій в розумі)
  • Тримати в голові результат від будь-яких тих дій, які збираюся зробити (раніше не завжди виходило замислюватися про наслідки кожного свого вчинку, що могло послужити причиною всяких необдуманих, безрезультатних дій або ситуацій з поганим результатом … Дуже допомагає в роботі і бізнесі в т.ч. допомагає уникнути зайвої роботи так як відразу обмірковую результат і мета)
  • Швидко і впевнено приймати рішення на основі неповної інформації
  • Контролювати емоції і міміку
  • Лічити про себе
  • аналізувати інформацію
  • логічно міркувати

Я не закликаю вас грати саме в покер якщо хочете опанувати який-небудь інтелектуальною грою, все ж швидше і ефективніше розумові параметри повинні розвинути шахи, це справа смаку, дивіться, вирішуйте самі. Може бути вам взагалі захочеться рубатися в нарди, що до речі теж дуже непогано. А краще грати у всі ці ігри якщо дозволяє час.



News24 — це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини