Головна СтатьиРазвлечение Покер крізь призму психології

Покер крізь призму психології

by admin

Покерний гравець — цікавий об’єкт для спостереження. Для доктора Даніеля Дебрюлле, доцента університету Саут-Бенд (Індіана), свідомість покериста стало предметом викладання його курсу «Покер: поведінкові, клінічні, когнітивні і соціальні поняття».

За словами 34-річного вченого вивчення покеру в академічному середовищі допоможе процесу легалізації гри. Дебрюле, який сам іноді грає в покер, запрошує в аудиторію для виступів покерних гравців, в тому числі володарів золотих браслетів WSOP.

Дебрюле вважає, що всі знають про важливість психології в покері, але майже ніхто не говорить, що саме це означає. «Це складно, так як психологія багатогранна,» — каже він. — «Психологія розділяється на багато шари: біологічна, клінічна, соціальна, експериментальна, розвиваюча.» Дебрюле дає певне уявлення про точках перетину покеру і психології.

Це характерно для всіх людей, що грають в покер, що вони не хочуть мати постійну роботу з 9 до 17? Які люди тягнуться до покеру?

Це говорить про те, що люди, що належать до гри серйозно, прагнуть більшої самостійності. Якась частина гравців — любителі гострих відчуттів і покер дає їм відповідні переживання. Гравці люблять подорожувати. Також вони люблять приймати виклик. У багатьох випадках робота з 9 до 17 є рутинною. Хоча і за столом покеру виконуються одні й ті ж дії, але, по крайней мере, можна брати участь в різних покерних іграх.

Покеру максима свідчить, що не потрібно бути орієнтованим на результат. Тобто, якщо ви граєте правильно, ви не повинні турбуватися за результат гри. Це те, з чим серйозні гравці мають труднощі?

Це складно для гравців, які не мають належного емоційного балансу і швидко втрачаються при грі. Такі складнощі мінімізуються, коли гравець проводить час подалі від покерного столу і аналізує зіграні руки.
Відсутність орієнтації на результат приходить з досвідом. Як правило, це характерно для гравців, для яких важливіше логічне обгрунтування, а не емоційне або чуттєве сприйняття. Природно, вони відстежують свої результати, щоб переконатися, що все в порядку.

Як ви думаєте, відчуття контролю — це частина того, що призводить людей в гру?

Відчуття певного контролю над своїм життям або в якійсь сфері, і скільки часу на це витрачається, є значущим для людей. Цікаво, але виходячи з багатьох емпіричних даних по темі контролю, у гравців, які вважають, що вони контролюють гру (ситуацію), результати гірше, ніж у тих, хто так не вважає. У Канаді проводилося кілька досліджень з людьми, які проходили терапію, щоб вилікуватися від різних форм залежності від азартних ігор. І було виявлено, що випадковість більше впливає на результати гри. Контроль над своїм життям або тим, чим ви займаєтеся є основними мотивами, але ви повинні реалістично оцінювати свої можливості контролювати що-небудь.

Що ви можете сказати про роль забобонів в покерной психології гравців, в тому числі щодо контролю?

Забобони в покері залежать від особистісних рис характеру. Крім того, вони можуть визначатися стилем гри. Забобонні гравці, як правило, інтроверти. Такий висновок можна зробити, грунтуючись на деяких емпіричних даних. Така поведінка змушує відчувати гравців, як ніби вони можуть впливати на результат, що може бути досить небезпечно, якщо зайде надто далеко.


Є якісь дослідження, як даунсвінг впливає на настрій?

Як психолог, який постійно працює з пацієнтами і на основі того, що відомо про людей, які потрапили в смугу невдач, можна сказати, що настрій гравців, які потрапили в даунсвінг, погіршується по низхідній спіралі. Їхнє мислення і поведінку стають більш негативними. Вони можуть сісти за стіл покеру в невеликій фрустрації, в результаті чого інші гравці стають більш агресивними по відношенню до них. Вони можуть розігрувати руки не так, як зазвичай. Їхнє мислення можна описати фразою «Це не мій день». Таким чином, вони не можуть вийти з порочного кола. Люди з хорошим емоційним балансом, що не дозволяють «розгулятися» негативним думкам можуть без особливих проблем витримати кілька бед бітів. З іншого боку, занадто чутливі гравці можуть виявитися не тільки гіршими за столом покеру, але і винести поганий настрій за його межі.

Іноді здається, що деякі гравці стають більш боязкими за столом після бед бітів, чекаючи знову неприємностей. Чи так це?

Іноді здається, що деякі гравці стають більш боязкими за столом після бед бітів, чекаючи знову неприємностей. Чи так це?

Саме так. Їх гра стає менш агресивною і вони неохоче йдуть на ризик. Єдиним винятком може бути гравець в Тілт, який може вести себе досить нерозважливо. У цих випадках психологія має величезне значення для гравців. Завдяки застосуванню різних методів і підходів можна допомогти гравцям, що не стану підтримувати емоційний баланс за столом. Є метод, званий діалектичної поведінкової терапією, який є хорошим засобом від Тілт. Сподіваюся з часом, психологами буде розроблено більшу кількість методів, корисних для гравців, в тому числі для запобігання Тілт.

Поговоримо про прийоми збереження концентрації, які утримують гравців в грі більше, ніж потрібно.

Дослідження, проведені кілька десятиліть назад показали, що люди згодні на більший ризик, щоб уникнути втрат, але неохоче ризикують, щоб отримати більше. В цілому люди схильні уникати ризику або втрат. Можлива втрата $ 50 переживається людьми важче і чутливіше, ніж виграш такої ж суми. Багато з тих, хто грає, знають про це. Якщо ви здорово зіграли і отримали задоволення, то гарний настрій і переживання від хорошої гри зберігатися ненадовго. Але якщо ви грали жахливо і втратили більше, ніж зазвичай, то отримаєте враження, від яких важко буде позбутися. Гравці, які переживають подібні переживання, повинні сфокусуватися на зміні свого мислення або просто відпочити від ігор. Ми дуже рідко робимо висновки, коли виграємо. Крім того розуміння перспективи корисно для уникнення стану, при якому ви постійно твердите собі «Мені потрібно зосередитися», що шкідливо для більшості гравців.

Останнім часом часто можна зустріти людей, які грають в покер на iPhone або IPad. Схоже, що у деяких є проблеми з темпами живої гри, особливо, якщо вони залучені в онлайн покер. Ви можете пояснити це бажання постійної стимуляції?

Тут нам допоможе одне з найважливіших понять в сфері психології — поняття «усвідомленості». Якщо люди не в змозі зосередитися за столом покеру, то вони можуть не тільки обманюватися щодо своєї гри, але і, що більш важливо, робити помилки в інших життєвих ситуаціях. Усвідомленість важлива для будь-якої людини, незалежно від того, чи грає він на турнірі Світової серії покеру, знаходиться на човні в море або обідає з сім’єю. Бути свідомим необхідно для отримання максимальної віддачі від будь-якої діяльності. Ця проблема дуже поширена серед молодого покоління. Я знаю, що сучасне суспільство дуже покладається на технології, але це те, чого люди можуть навчитися з часом. Якщо ви цінуєте життєвий досвід, то повинні бути в змозі абстрагуватися від усього зайвого.

Як Ви думаєте, у онлайн гравця з величезним досвідом гри за декількома столами відсутня здатність зосередитися при живій грі?

Абсолютно вірно. Можливо, це одна з причин, через яку гравці потребують постійної стимуляції. Це та область, де біхевіоризм вступає в силу. Онлайн гравці з великим досвідом звикли грати за багатьма столами одночасно і безліччю рук. Вони пристосувалися до такої гри. Як багато тварин або огранізми вони знайшли те, що очікували і до чого тяжіють. Зараз багато людей навчилися грати в онлайн покер раніше, ніж спробувала зіграти оффлайн. Не виключено, що для індивідів з мультизадачність мисленням, онлайн покер — ідеальний формат.



News24 — це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини