Головна СтатьиНедвижимость Новобудова або Вторинка

Новобудова або Вторинка

by admin

Ще три роки тому я в жодному разі не купила б своєї доньки квартиру в новобудові. Тільки вже у зданому будинку і лише вторинка. Дуже вже були часті випадки з довгобудом та ошуканими пайовиками.

Але… час змінюється. Багато перевірених забудовників ось тут про Авалон Холідей витримали кризу та залишилися на плаву. Будинки здаються у строк або навіть із випередженням. Введення ескроу рахунків убезпечило пайовиків, а банківське кредитування об’єктів, що будуються, убезпечило від банкрутства забудовників. Ризик втратити свої кровні мінімізувався. А також субсидовані ставки по іпотеці на житло, що будується, підняли рейтинг новобудов перед вторинним житлом.

Забудовники почали працювати з материнським капіталом, субсидіями на житло, військовою іпотекою, з покупцями без первісного внеску, а банки з іпотекою на іпотеку навіть не свого банку. Плюс цей підступний Ковід… Угоди з новобудовами почали оформляти он-лайн.

І почалося… Виник ажіотажний попит на ринку нерухомості, що будується. Ми спостерігаємо дике зростання цін на новобудови, а в другій половині цього року загалом стрибок цін перевищив усі очікування. Якщо дивитися графіки зростання цін квартир у новобудовах – це практично пряма під сорок п’ять і більше градусів.


Щасливі власники квартир у будинках, що будуються, а також інвестори, підраховують свою вигоду. За моїми припущеннями, зростання цін буде, але вже не таке динамічне. І попит зменшиться, оскільки ставки з іпотеки банки підвищують. Зійде майже нанівець сегмент бюджету.

Платежі по іпотеці стануть настільки більшими, що люди не зможуть сплачувати за іпотеку. На ринок потрапить безліч переуступок (це ще квартира в будівництві, але вже від фізособи). А переуступки завжди дешевші від цін забудовника.

Отже, 2022 рік буде, швидше, роком корекції (або ціни не так зростатимуть, або взагалі патимуть). Панове інвестори – вперед, корекція – це час купувати, коли всі продають.



News24 — це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини