Головна Новости РФ, Україна і ЄС перейшли до переговорів по підписанню тимчасової угоди по газу

РФ, Україна і ЄС перейшли до переговорів по підписанню тимчасової угоди по газу

by admin

gassРФ, Україна і ЄС перейшли до переговорів по підписанню тимчасової угоди по газу в тристоронньому форматі. Про це повідомила журналістам прес-секретар міністра енергетики РФ Ольга Голант.

«Зустріч в тристоронньому форматі почалася 10 хвилин тому», — сказала вона. Раніше зустрічі проходили у форматі Росія-ЄС та Україна-ЄС.

Раніше сьогодні міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що в ході сьогоднішньої зустрічі сторони мають закріпити Міланські домовленості по газу.

17 жовтня тема врегулювання газових суперечок з Україною стала однією з основних в ході переговорів в Мілані в рамках саміту АСЕМ президента РФ Володимира Путіна з президентом України Петром Порошенко, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом.

За підсумками що відбулася двосторонньої зустрічі російської та української делегацій намітилися наступні параметри компромісного рішення: Україна зобов’язується оплатити 1,45 млрд доларів в рахунок погашення наявної заборгованості до кінця жовтня і ще 1,65 млрд доларів — до кінця 2014 року. Крім того, узгоджена тимчасова ціна 385 доларів за 1 тис кубометрів, за якою здійснюватимуться поставки в зимовий період на умовах передоплати. Для здійснення закупівель газу в режимі передоплати Україні необхідно спільно з Єврокомісією вишукати до кінця року фінансові ресурси в розмірі близько 1,6 млрд доларів у вигляді бридж-кредиту або гарантії з боку першокласних фінансових інститутів.

Однак на що відбулася 20 жовтня в Люксембурзі зустрічі міністри закордонних справ ЄС не обговорювали питання про виділення додаткових коштів Україні, повідомив, відповідаючи на питання ТАСС, глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн.


«Ми не обговорювали це питання», — сказав він. «В українців немає грошей, щоб розплатитися за газ. Росіяни хочуть отримати свої гроші, а платити повинен Європейський союз? »- Продовжив Ассельборн.

«Я можу зрозуміти, що російська сторона має право на оплату за справедливою ціною. Я не думаю, що МВФ або будь-який інший міжнародний інститут може платити Росії за газ, але розумію, що принцип оплати за справедливою ціною повинен дотримуватися. Саме тому ми ведемо тристоронні переговори », — уклав він.

Раніше сьогодні європейське джерело підтвердив ТАСС, що «Єврокомісія отримала запит української сторони про виділення додаткової короткострокової фінансової допомоги». При цьому він не уточнив його конкретну суму.

У своєму підсумковому заяві за Україну Рада ЄС підкреслив, що досягнення проміжної угоди РФ-Україна-ЄС по газу критично важливо для забезпечення поставок і транзиту палива взимку. «Рада (ЄС) підкреслює необхідність для всіх сторін терміново досягти домовленості на базі протоколу, запропонованого на останній тристоронній зустрічі. Досягнення такого проміжної угоди, також як термінове прийняття довгострокових заходів з підвищення енергоефективності на Україні критично важливі для забезпечення безпеки поставок і транзиту (газу) взимку », — наголошується в документі.

Джерело: ТАСС



News24 — це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини