Це так смачно, що не можу передати словами! Роблю крихке пісочне тісто, соковиту яблучну начинку та ніжну білкову пінку! Все просто, нічого зайвого! Натурально і по-домашньому. Такий пляцок пекла моя бабуся щонеділі.
Інгредієнти:
Тісто:
- борошно – 500 гр.
- розпушувач – 2 ч. л.
- холодне масло – 250 гр.
- цукор – 130 гр.
- жовтки – 4 шт.
- сметана – 100 гр.
- манка -2 ст. л.
Начинка:
- яблука – 2 кг.
- цукор – 100-150 гр.
- манка – 1 ст. л.
Білкова маса:
- білки – 4 шт.
- цукор – 80 гр.
- крохмаль – 40 гр.
Приготування:
Тісто:
До борошно додаю розпушувач та холоне масло, подрібнюю до крихкого тіста.
Додаю цукор, жовтки, а також кефір або сметану, у мене не було, я додаю йогурт. Перемішую руками і замішую вже тісто.
1/3 тіста відділяю та кладу в харчовій плівці в морозильну камеру на 2 години.
Іншу частину тіста розкачую одразу на пергаменті до розміру форми (30 на 18 см., висота 8 см). Викладаю пергамент з тістом у форму, формую бортики, тісто посипаю манкою.
Начинка:
Очищаю яблука та натираю на терці, додаю цукор та перемішую. Залишаю на 30 хвилин, щоб яблука впустили сік.
Тепер рукою відтискаю сік з яблук, яблука перекладаю у другу миску. До речі сік можна споживати, він виходить дуже смачним.
До відтиснутих яблук додаю ще манку та перемішую.
Білкова маса:
Збиваю міксером білки з цукром о стійкої маси. Додаю тоді крохмаль та перемішую.
Викладаю яблучну начинку на тісто.
Поверх яблук кладу білкову масу, тісто з морозильної камери натираю на терці. Випікаю у розігрітій духовці до 170 градусів приблизно 50-60 хвилин.
Пляцок охолоджую під рушничком, так він стає більш м’якеньким. Тоді нарізаю та смакую!