Table of Contents
Шампанське має сертифікат AOC. Це означає, що ігристе вино виготовляють лише у Франції, а точніше — у Шампані. Коли купуєте шампанське, звертайте увагу на регіон виготовлення. Оригінальну продукцію можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/shampanskoe.html. Склад, а також технологія виробництва знаменитого ігристого вина суворо регламентуються відповідно до закону.
Короткий огляд виробничих зон Шампані
Статус AOC — один. Водночас регіон Шампань розділено на п’ять районів, кожен із яких має певні особливості:
- Монтань-де-Реймс;
- Валь-де-Марн;
- Кот-де-Блан;
- Кот-де-Бар;
- Кот-де-Сеззан.
Кожна ділянка асоціюється з певним сортом винограду. Це пояснюється кліматично-ґрунтовими чинниками під науковою назвою «теруар».
Головний осередок — Монтань-де-Реймс
Ділянка простягається схилами від Реймсу до Еперне. У районі переважають виноградники Grand Cru, розміщені на вапняках. Домінантні сорти — темні, а саме «піно нуар» та «піно меньє».
Шампанське, виготовлене в районі Монтань-де-Реймс, має свіжий фруктовий смак. Це пояснюється вирощуванням винограду в тіні, що підвищує показники кислотності.
Колиска рожевого шампанського — Валь-де-Марн
Зона розпочинається на схід від містечка Ай на північному березі річки та простягається на захід від Еперне на південному березі. Ґрунти переважно мергелеві, піщані або глинисті. Головний сорт — «піно меньє». Його насадження займають понад 62% плантацій. Виноград вирощують у схильних до морозів долинах, розташованих уздовж річки Марна.
У регіоні переважає рожеве шампанське. Смак — легкий і збалансований. Аромат — соковитий.
Біле шампанське — Кот-де-Блан
Назва цього району пов’язана з культивацією міжнародного сорту винограду «шардоне». Виноградники звернені на схід. Вони вбирають ранкове сонце, що знижує ризик зараження грибковими інфекціями. Найкращі позиції з категорії Blanc de Blancs народжуються саме в Кот-де-Блан. Біле шампанське відрізняється яскравими мінеральними акордами.
Допоміжна зона — Кот-де-Сеззан
Район вважається логічним продовженням Кот-де-Блану. У зоні переважає виноград «шардоне». Виноградники розташовані переважно на південному сході, а ґрунти — це поєднання глини та мулу з помірними вкрапленнями крейди. Результат — м’який та солодкий виноград. Великі компанії активно використовують для створення купажів базові вина з цього регіону.
Батьківщина солодкого шампанського — Кот-де-Бар
Ділянка розташована в департаменті Об. Король регіону — виноград «піно нуар». На сорт припадає 87% насаджень. Ґрунти переважно мергелеві. Район менш схильний до морозу, тому ягоди мають солодкуватий смак. У Кот-де-Барі народжується найкраще шампанське Doux — рідкісний варіант на ринку.