Головна Lifestyle Як правильно обрізати вишню навесні: схема в 3 дії для початківців

Як правильно обрізати вишню навесні: схема в 3 дії для початківців

by admin

Вишня, як і більшість кісточкових культур, досить швидко заростає без догляду, на відміну від яблуні чи груші.

Думка, що вишня не любить обрізання є хибною. Головне – вибрати підходящий час і дотримуватися 3 головних правил, і тоді ви будете з гарним врожаєм.

Подробиці

Схема обрізки вишні для початківців

Важливо врахувати пору року. Пізня осінь не підходить для цього, як і кінець весни. Найкраще планувати стрижку на ранню весну, коли температура повітря тримається в межах 4-5 градусів морозу, або під час набухання бруньок.

Дія перша

На рівні 35-40 см від землі на стовбурі дерева не повинно бути ніяких приростів і пагонів – все видаляємо. Так само потрібно зробити з пагонами, що вертикально ростуть, і гілками, що перетинаються з іншими і заважають одна одній рости.

Дія друга


Скелетні гілки дерева повинні “дивитися” в різні боки, а також під різними (від 45 градусів) кутами. На нижньому ярусі рекомендується залишити до 3-4 гілок. Далі дві, а вінчати дерево має одна гілка.

Відстань між ярусами витримують у межах 25-35 см. На кожному ярусі залишають тільки найсильніші та найрозвиненіші пагони, що відходять від стовбура під кутом 45-50 градусів.

Усього на 5-річному дереві зі сформованою кроною має бути 10-12 скелетних гілок.

Дія третя

Щоб не завдати шкоди вишні, зріз потрібно виконувати на кільце. Якщо простими словами, то місцем зрізу гілки вибирають ділянку на 1 см вище за бруньку, яка зростатиме назовні.

При обрізанні на кільце гілку спочатку підпилюють знизу (на товщину кори), після цього виконують обрізку.



News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини