Головна Lifestyle Чим компостна яма краща за компостну купу

Чим компостна яма краща за компостну купу

by admin

Крім фізичних відмінностей компостна яма та компостна купа мають низку принципових відмінностей. Зрозуміло, що вони облаштовуються по-різному, по-різному відбувається перетворення відходів у добриво. Отже, один із підходів має очевидну перевагу.

Відмінність компосту

Залежно від вибору можна отримати аеробний та анаеробний компост. У першому випадку органіка перегниває з доступом кисню, отже, швидше. Крім того, виходить пухкий компост, але менш збагачений азотом. Анаеробний спосіб – це коли все навпаки. Це добриво готується довше, йому потрібно компостер (найчастіше яма, але іноді ємність). Процес більш трудомісткий.

Переваги ями

У ямі розвиваються мікроби, які живуть без кисню. Можна порівняти процеси із закваскою силосу. Але на все потрібно багато часу, до того ж личинки комах та хвороботворні бактерії в ямі не гинуть. Але саме анаеробний компост вважається якіснішим. Він виходить в’язким, насиченим гумусом та поживними речовинами. До того ж з нього не випаровується азот, а на компостній ямі можна одночасно вирощувати овочеві культури (гарбузи або кабачки).

Переваги компостної купи

Готується швидко. При використанні ЕМ-препаратів вистачить і кілька місяців. Однак при цьому випаровується частина корисних елементів, але за один сезон за допомогою компостної купи можна зробити дві-три партії добрива, тоді як у компостній ямі склад буде готовий не раніше ніж через півроку або півтора (залежно від залишків рослинності).




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини