Головна Курйози Вчені пояснили, чи знає ваша кішка своє ім’я або вона просто прикидається

Вчені пояснили, чи знає ваша кішка своє ім’я або вона просто прикидається

by admin

Ви любовно вибираєте кішці ім’я, кличете її, а вона сидить статуеткою і навіть вухом не веде. Чи знають кішки своє ім’я? Японські вчені вирішили з’ясувати, як йдуть справи в реальності.

У свіжому дослідженні Університету Токіо використані кілька методик оцінки поведінки кішок. Автори тестували тварин, які живуть у сім’ях і котокафе, програючи різні звуки. Вони були записані для кожного кота власником або тимчасовим господарем.

Один із звуків — власне ім’я кота, інші — іменники на японському або імена інших кішок. Вчені приходили в будинок і відтворювали звуки, коли господарів не було в зоні видимості. Спочатку йшли чотири випадкових слова, потім — ім’я.


Ідея дослідження полягає в тому, що кішки імовірно звикають чути слова за порядком. Звикання — форма навчання, при якій мозок рідше і рідше реагує на стимул, який постійно повторюється. Відповідно, кішки найсильніше реагують на перше слово, а потім реакція згасає. Вони “гострять” вуха, повертають голову, нявкають або рухають хвостом, а потім слухають менш уважно. І якщо називати кличку в кінці, то вони будуть реагувати слабо.

Але насправді коти видали найбільш сильну реакцію саме на свої імена, а не на слова перед ними. Те ж повторилося у другій фазі експерименту, коли їх називав не голос господаря, а чужий. Це означає, що кішки здатні відрізнити звернення до себе від інших слів, спираючись на звучання!

Так що наступного разу, коли будете вимагати від кота злізти зі столу, а він не реагуватиме, знайте: він все чує, просто ігнорує.



News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини