Головна Курйози Сухий шампунь для собак та котів: що це таке та як правильно ним користуватися

Сухий шампунь для собак та котів: що це таке та як правильно ним користуватися

by admin

Кішки — одні з найбільш охайних тварин, і звичних в розумінні людей гігієнічних процедур вони намагаються уникати — наприклад, чищення зубів або миття. Шкіра тварин покрита щільним шаром густої вовни, біля її коренів накопичується пил, бруд і продукти діяльності сальних залоз. Видалити їх можна тільки за допомогою миття з використанням шампунів. Для багатьох вихованців ця процедура — сильний стрес, вони можуть поранити себе або подряпати свого власника. Альтернативним варіантом є очищення шкіри і шерсті за допомогою сухого шампуню для кішок.

Склад і характеристика засобу

Засіб являє собою легкий дрібний порошок білого кольору. У складі на першому місці знаходиться тальк або біла глина — речовина, що має високі адсорбуючі властивості. Бруд, жир і мертві клітини епідермісу вбираються в адсорбент, потім його видаляють, і відбувається процес очищення. Сальні залози при цьому не закупорюються. У сухий шампунь для котів додають антистатик, щоб засіб не прилипав до вовни і легко видалявся гребінцем.

Шампуні у вигляді пудри люблять використовувати власники виставкових тварин, коли при поїздці в інше місто або країну немає можливості вимити тварина з рідким милом. Також рекомендується використовувати її в холодну пору року, щоб після миття тварина не застудилася.

Існує кілька видів сухих шампунів:

  • порошки або пудри;
  • спреї;
  • муси й пінки.

Виробництвом таких засобів займається велика кількість фірм. Але кожному власнику хочеться вибрати для своєї кішки найкраще, а для себе — найзручніше.

Вибираючи засіб для очищення вовни, необхідно ознайомитися з інформацією на упаковці. Крім базових очищувальних шампунів, існують лікувальні, протипаразитарні, косметичні, відтінкові. Останні використовуються для посилення природного кольору вовни, додання їй гладкості і блиску.

Рекомендації щодо використання

Вимити тварину, використовуючи сухий шампунь, досить просто. Перед процедурою потрібно добре розчесати кішку, щоб видалити частину забруднення і колтунів, якщо вони є.

Як користуватися сухим засобом:

  • рівномірно по всій поверхні шкіри нанести засіб, втерти його серветкою з м’якої тканини, наприклад, мікрофібри;
  • залишити шампунь на 3-5 хвилин;
  • гребінцем з дрібними зубчиками ретельно вичесати весь шампунь так, щоб його не залишалося на шкірі.

Слід враховувати деякі моменти. Якщо кішка має чутливу шкіру, втирати порошок в шкіру не потрібно. Якщо тварина страждає алергією, вибирати сухий шампунь потрібно ретельно, уникаючи присутності в складі ароматизаторів і барвників. При пошкодженнях шкірного покриву чистка зовсім не проводиться. У разі, якщо у кішки на шкірі присутні лусочки лупи, необхідно вибирати лікувальний засіб з відлущувальним ефектом. При виявленні паразитів купуйте сухий шампунь від бліх.

Засоби у вигляді спреїв і пінок наносяться на шкіру і шерсть за допомогою спеціального розпилювача, що йде в комплекті з флаконом. Проводити миття тварини найкраще на вулиці або на балконі. Якщо такої можливості немає, то приміщення повинно обов’язково провітрюватися.


Сухі шампуні у вигляді пудри можна використовувати з тримісячного віку, спреї — з шестимісячного. Справа не лише в хімічних речовинах — малюка може налякати звук розпилення шампуню.

Для профілактики рекомендується використовувати засіб не рідше одного разу на місяць. Деякі засоби підходять для частого використання. Ця інформація зазвичай наноситься на етикетку.

Для короткошерстих порід краще вибрати шампунь у вигляді порошку. Мити довгошерстих кішок зручніше за допомогою мусу або пінки.

Чи можна зробити сухий шампунь самостійно

Якщо у вашому місті не продаються сухі шампуні для домашніх тварин, можна спробувати зробити їх власноруч.

Існує кілька рецептів, як правильно приготувати такі засоби:

  1. Вам будуть потрібні висівки, сода, кукурудзяний крохмаль і вівсяні пластівці. Всі інгредієнти беруться в рівних пропорціях. Геркулес необхідно подрібнити за допомогою кавомолки або блендера. Отриману масу рівномірно розподілити по деку. Температура в духовці не повинна перевищувати 120 градусів. Після того як імпровізований шампунь охолоне, його можна використовувати. Спосіб застосування такий самий, як у магазинних засобів.
  2. Другий рецепт передбачає змішування в рівних пропорціях кукурудзяного крохмалю і дитячої присипки. Деякі власники замість тальку використовують соду.

Відгуки про такі суміші неоднозначні. Не варто забувати, що кукурудзяний крохмаль має властивість вбирати вологу і віддавати при цьому клейковину. Якщо на шкірі кішки виявиться волога, крохмаль поглине її, розбухне і приклеїться до шерсті. Вичесати таку масу буде практично неможливо, і процедура сухої очистки закінчиться повноцінним миттям.

Якщо в складі приготовленої суміші присутня сода, видаляти її треба дуже ретельно, інакше тварина може отримати харчове отруєння, вилизуючи шерсть.

На цей час в зоомагазинах представлений великий асортимент сухих шампунів. Краще використовувати професійну косметику, ніж піддавати тварину ризикам.

Кожен власник кішки повинен відповідально підходити до питань гігієнічних процедур, у тому числі і миття тварини. Залишений на шкірі бруд може спровокувати розвиток алергічних висипань, появу лупи, свербіння. Шкірні паразити (воші, блохи, внутрішньошкірні кліщі) рідше живуть на чистій тварині. Брудна вовна простіше плутається в ковтуни.

Щоб уникнути всіх цих проблем, слід періодично видаляти зі шкіри вихованця бруд і відмерлі клітини. Ви можете придбати спеціальний шампунь в магазині або зробити його власноруч.



News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини