Головна Рецепти Що любить тісто, яке не черствіє: для пирогів, пиріжків, булочок, хліба – універсальне та ідеальне!

Що любить тісто, яке не черствіє: для пирогів, пиріжків, булочок, хліба – універсальне та ідеальне!

by admin

Мій рецепт, за яким печу багато років – і перевірений поколіннями, сімейний. І тісто ідеальне – здоба наче пух легка, м’яка, довго не черствіє і не сохне.

Хитрість №1:

Це тісто на рослинній олії. Не на вершковому, не на маргарині. Саме олія – один із секретів здоби, яка довго не черствіє. І тісто вдається легке, і випічка з ажурним легким м’якушем, крихким, ніздрюватим, смачним.

Чи не відчувається смак? Ні, використовуємо олію не ароматну, рафіновану. Хоча – навіть якщо не рафінована – все одно аромат особливо не чути.

А чи не занадто «просте» – адже олія це запорука «здоби»? Ні – рослинна олія теж несе жири. І вдається тісто пластичне, м’яке – і здобне. Тим паче – залежить від кількості олії.

Часто додають олію наприкінці: вважається, що олія перешкоджає росту дріжджової культури, тісто повільно «піднімається». І так готували, і так – чесно скажу, особливої різниці в смаку чи в часі не помітила.

А от замішувати простіше, коли олію додаю на початку, разом із «рідкою» складовою.

А ще. Це тісто «навиворіт». Часто змішую спершу «суху» складову, потім додаю «рідку». Так в багатьох рецептах.

Хитрість №2:

Тісто любить кислоту. Тісто не на молоці – а на кефірі, не надто здобне – на сироватці. Вдається набагато краще, ніж на молоці. До речі. Якщо використовуємо молоко – його знадобитися більше. Кефір, сироватку – менше.

Хитрість №3:

Це тісто на міні-опарі. Опара – це 15 хвилин – і ідеальне тісто. Змішую дріжджі (10-12 г + 100 мл кефіру чи сироватки кімнатної температури + щіпка цукру побільше). Накрити плівкою – і в тепле місце. І в тихе – без протягів і шуму.

Хитрість №4:

Це тісто не любить багато яєць. Та й будь-яке теж. Багато хто вважає, що яйця – це здоба. Так, але надлишок = щільне тісто, не легке. І – швидко черствіє. Так, нездобне тісто черствіє швидко, але не це: воно на олії, яка вже робить його здобним.

Багато – залежить від об’єму. Так, на 500 мл рідини більш ніж достатньо одного яйця, якщо печемо звичайний пиріг – солодкий, з начинкою, капустяну кулеб’яку чи рибний. або легкі булочки.

А головне. Тісто любить довге замішування. Коли стінки миски стануть чистими, ідеально – тісто готове. Під час замісу просто перебираю його в пальцях – щоб легше було замішувати великий об’єм. Саме в руках тісто розквітає, клейковина від тепла рук оживає, «розходиться».

Вистоювання:

Розстоюється тісто один раз. Двічі – не обов’язково. Залежно від температури – близько 30-40 хвилин. А щоб вироби були ще пишнішими, тісто можна ще раз зім’яти і дати піднятися: ще пишнішими будуть, ще легшими.

Що знадобиться для тіста. Можна і потрібно змінювати співвідношення сухої складової та вологої.

Залежно від густини тіста (і призначення), це від практично 1:1 до 1:2 і навіть до майже 1:3 (рідина: борошно). І – додавати цукор, сіль, олію, яйця – все залежить від призначення. Базове – рослинна олія, кисла основа, опара.

Для легкого опарного тіста, м’якого, не крутого. Наприклад, для солодкого легкого пирога:

  • Кефір (кисле молоко, сироватка) 500-550 мл
  • Олія рослинна 80-100 мл
  • Сухі дріжджі 12 г
  • Борошно 900 г-1 кг
  • Цукор 50 г

Для більш «крутого» тіста, щільного, еластичного, що збирається в міцну кулю. Або не надто солодких булочок:

  • Кефір, сироватка 0.5 л
  • Борошно 1.2+ кг
  • Олія рослинна 80-100 мл
  • Дріжджі 10-15 г
  • Цукор 2 ч. л.
  • Сіль 0.5 ч. л.

Якщо користуватись головними принципами, то тісто довго не черствіє і радує.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини