Головна Lifestyle Влада речей: причини, які заважають впоратися з хаосом

Влада речей: причини, які заважають впоратися з хаосом

by admin

Бардак у квартирі тісно пов’язаний з безладом в голові. Ми часто обростаємо речами несвідомо, а потім не можемо знайти в собі сил, щоб позбутися від них або знайти їм гідне застосування. Розповімо про ментальні проблеми, які заважають нам правильно організувати простір.

Тривога

За словами організаційного експерта Єви Д’Онофріо, часто безлад і захаращеність виникають через занепокоєння щодо прийняття рішень. Організація чого-небудь вимагає вольових зусиль, до яких багато людей просто не готові. Знайти підходяще місце для кожного предмета, зрозуміти, що залишити, а від чого позбутися — для тривожних людей це потужне джерело стресу та занепокоєння. Вони воліють відкласти це рішення до більш зручного часу, що означає — просто забути про нього.

Д’Онофріо радить якнайшвидше визнати занепокоєння, яке ви відчуваєте під час прийняття рішень, і знайти способи керувати ним. Чим більше людина здатна брати під контроль свою тривожність і знаходити впевненість у своїх рішеннях, тим рідше вона буде відчувати стрес і сором. Але, щоб впоратися з нервозністю і страхами, передусім, потрібно визнати ці емоції, а не заперечувати їх.

Страх змін

Сам процес перебирання речей змушує вносити зміни у звичний побут — іноді це може лякати. Зміни змушують людину ризикувати та бути вразливими, навіть коли вони позитивні. Тому, якщо ви загалом консервативні, а все нове вас турбує, це може сприяти накопиченню мотлоху і безладу у вашій квартирі. До того ж, якщо людина звикла до великої кількості речей навколо і відчуває себе комфортно у своєму безладі, вона боїться того, що може статися, коли позбудеться від усього цього.

Щоб впоратися зі страхом змін, запитайте себе: «Що якщо?». Що буде, якщо у вашому домі стане більше місця для життя? Що трапиться, якщо ви розлучитися з речами, якими не користуєтеся багато років? Що станеться, якщо по-новому організуєте свій простір? Такі питання допоможуть краще зрозуміти причину вашого страху.

Почуття пригніченості

Одна з найпоширеніших проблем за словами Єви Д’Онофріо — почуття смутку й розгубленості при думці про те, щоб розібрати речі, що накопичувалися в будинку роками. Деякі люди настільки придушені своїми речами, що не знають, з чого почати. Створення «сміттєвої кімнати», куди складаються всі непотрібні предмети, здається їм більш простим виходом, ніж серйозна робота над усуненням бардаку.

Якщо ситуація повністю виходить з-під контролю, то є сенс залучити професійного організатора або хоча б близьку людину, яка готова допомогти. Вирішили, що впораєтеся своїми силами, — розбийте проєкт на зрозумілі та менш масштабні пункти. Наприклад, починайте з конкретної шафи, а не з організації всієї кімнати відразу. Якщо роботи багато, не намагайтеся виконати її всю в один момент — це тільки додасть тиску. Давайте собі відпочити — тоді ви зможете усвідомлено підійти до організації, а не просто викинути все, що бачите, в пориві емоцій.

Спотворене мислення

Іноді люди не можуть позбутися від мотлоху просто тому, що це здається їм марнотратством. Вони тримаються за предмети «на всяк випадок», бо «вони зовсім цілі» і «я за них заплатила». Розумні аргументи на кшталт того, що ви не користуєтеся річчю вже багато років, в цьому випадку мало допомагають.

Спробуйте звільнити розум від цієї розумової пастки. Подумайте, що цінність не тільки в речах, які вас оточують, але і в тому, як ви відчуваєте себе в просторі, наскільки навколо комфортно, затишно. Ви маєте право надавати значення своєму емоційному стану і приймати рішення, виходячи з цього.

Депресія

Коли у людини довгий час немає сил встати з ліжка і розібратися зі своїми речами, це може бути ознакою депресії. Особливо якщо раніше вона не була схильна до безладу. В такому стані люди можуть місяцями не робити прибирання, не доглядати за собою і не помічати цього. При підозрі на депресію варто звернутися до фахівця або до близьких людей, які допоможуть отримати кваліфіковану допомогу. Якщо апатія, пригніченість зберігаються кілька місяців і це починає серйозно впливати на життя людини, не варто чекати, що цей стан сам пройде.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини