Головна Курйози “Навіщо у мурах з’являються крила”: Що це за дивні крилаті мурахи з’являються наприкінці липня-початку серпня

“Навіщо у мурах з’являються крила”: Що це за дивні крилаті мурахи з’являються наприкінці липня-початку серпня

by admin

Влітку серед мирно працюючих мурах можна побачити цілий рій крилатих створінь. Давайте дізнаємося, звідки у простих працівників з’являються крила і навіщо вони їм потрібні.

Почнемо з швидкого лікнепу. Колонія мурах — це високоорганізована спільнота, можна сказати, суперорганізм. Усім заправляє матка, також відома як королева — мати-засновниця мурашиного суспільства. Вона невпинно виробляє робітничий клас — безплідних самок. Пролетаріат утворює свою закриту тусовку з поділом на касти та соціальною нерівністю, але ми тут не за цим. Ми тут для того, щоб обговорити розмноження мурах.

Навесні та на початку літа королева запускає конвеєр з виробництва фертильних (здатних розмножуватися) самок та самців. Ці хлопці і є ті самі крилаті мурахи. Майбутні розпусники нагулюють жирок і безтурботно відпочивають, набираючись сил перед своїм першим та останнім польотом.

З кінця липня до початку серпня, коли погода тепла і волога, настає сезон розмноження. Вся крилата братія виповзає зі своїх мурашників і піднімається у повітря. Самець ставить собі єдину мету — запліднити самку. Насіння, отримане під час процесу, панночки зберігатимуть до смерті — за все своє життя мурахи спаровуються лише один раз.

Після жаркої тусовки пацани, виконавши свій обов’язок (або не виконавши), помирають. Зате їхні вдови мають шанс заснувати Велику Мурашину Імперію! Потенційна королева шукає потрібне місце для майбутнього замку, після чого риє камеру. У ній матка відкладає першу партію яєць із майбутніми робітниками.

Перших дітей королева вирощує сама, але зміцнілі сини з лишком компенсують старання своєї матінки. Робітники починають добувати їжу, доглядати королеву і молодших сестер, розширювати мурашник. Перші місяці життя колонії найскладніші, але якщо все піде за планом, то матка правитиме процвітаючою імперією 12-20 років і дасть життя мільйонам мурах!




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини