Головна Здоров'я Серце літніх жінок залежить від здоров’я порожнини рота

Серце літніх жінок залежить від здоров’я порожнини рота

by admin

Дослідження показало, що здоров’я порожнини рота прямо впливає на показники серцево-судинної системи у жінок похилого віку. До такого висновку прийшли американські вчені з Університету штату Нью-Йорк в Буффало.

Отримано нові докази того, що здоров’я порожнини рота пов’язане зі здоров’ям серця у літніх жінок. З’ясувалося, що якщо у них зустрічалися якісь певні бактерії в роті, то тим самим ймовірність розвитку підвищеного артеріального тиску або гіпертонії набагато збільшувалася. У дослідженні взяли участь 1 200 жінок, за якими спостерігали протягом 10 років. Вченим вдалося виявити 15 видів бактерій в порожнині рота, які спровокували гіпертонію.

Більшість з цих бактерій були пов’язані з підвищеним ризиком гіпертонії, але кілька типів мали потенційно захисний вплив. При цьому отримані дані зовсім не доводять, що мікроби в роті безпосередньо впливають на артеріальний тиск. Це спостережне дослідження, яке не встановило причини і наслідки. Але цілком ймовірно, що такий зв’язок існує, оскільки попередні дослідження вже показували, що погана гігієна порожнини рота провокує серйозні проблеми в інших зонах нашого тіла, включаючи серце і судини. І цілком можливо, що зубна нитка і чищення зубів допоможуть контролювати тиск.

Наприклад, доведено, що люди з важкими захворюваннями ясен мають підвищений ризик хвороб серця і гіпертонії. Як тільки починають кровоточити ясна, то бактерії отримують можливість проникнути у велике коло кровообігу і викликати порушення серцево-судинної системи. А деякі люди з гіпертонією, як правило, мають інший мікробіом порожнини рота, ніж тим, у кого немає таких проблем з підвищеним тиском.




News24 – це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини