Сьогодні буду пекти відривний пиріг “Яблучні ріжки”. Він виходить дуже м’яким, повітряним і легко розбирається на порції.
Інгредієнти:
Тісто:
- молоко – 200 мл.
- цукор – 1 ст. л.
- дріжджі сухі – 5 гр.
- рослинна олія – 3 ст. л.
- яйце – 1 шт.
- сіль – 1/3 ч. л.
- вершкове масло – 50 гр.
- борошно – 420-450 гр.
Крихта:
- борошно – 70 гр.
- вершкове масло – 70 гр.
- цукор – 120 гр.
Начинка:
- яблука – 3 шт.
Для змащування:
- жовток – 1 шт.
- молоко – 1 ст. л.
Приготування:
Тісто:
У миску виливаю тепле молоко (приблизно 35 градусів), всипаю цукру і сухих дріжджів. Вінчиком перемішую до однорідності, накриваю рушником і даю постояти 10-15 хвилин.
Далі в опару додаю олію без запаху, вбиваю 1 яйце, всипаю солі та знову перемішую вінчиком.
Кладу дуже м’яке вершкове масло, розминаю його руками і починаю всипати просіяне борошно. Додаю його частинами. Тісто замішую руками. Воно має залишитися м’яким, еластичним і не липнути до пальців.
Миску, в якій замішувала тісто, змащую олією, кладу тісто, накриваю кришкою або рушником і даю час підійти. Я ставлю в електричну духовку на 40 градусів, дверцята закриваю.
Крихта:
У борошно натираю на крупній тертці холодне вершкове масло. Тепер всипаю цукру і перетираю все руками в дрібну крихту. Миску з цією крихтою поки що відправляю в холодильник, щоб не тануло масло.
Очищаю яблука від шкірки, видаляю серцевину та нарізаю на маленькі кубики. Додаю трохи лимонного соку і перемішую. Замість лимонного соку в яблука за бажанням можна додати мелену корицю. Начинка готова.
Тим часом підійшло і тісто. Воно дуже ніжне та повітряне. Обминаю його і перекладаю на стіл. Ділю тісто на 8 однакових шматочків. Кожен шматочок округляю, кладу на край столу і накриваю плівкою.
Приступаю до формування пирога, він складатиметься з окремих булочок. Отже, кульку тіста розкачую в невеликий пласт. На один бік насипаю 3 ч. л. крихти, рівномірно розподіляю її і накриваю другою частиною тіста. Склеюю краї.
З обох боків викладаю приблизно по 1 ст. л. яблук. Починаючи з лівого краю, половину тіста з начинкою загортаю до центру. Так само, до центру, загортаю і правий бік.
Форму змащую м’яким вершковим маслом і по черзі перекладаю тісто з начинкою у форму. Пиріг нагадує ромашку з отвором по центру. Діаметр моєї форми 24 см. Накриваю пиріг пакетом, зверху рушником і даю постояти 10 хвилин.
Один жовток змішую з молоком і отриманою сумішшю обмазую пиріг зверху. Потім присипаю його рештою крихти.
Ось таку красу ставлю випікатися в заздалегідь розігріту до 170 градусів духовку на 30-35 хвилин. Дістаю його з духовки і даю охолонути у формі до злегка теплого стану.
Потім акуратно відокремлюю його від стінок форми, зверху кладу дошку, перевертаю пиріг, знімаю форму, кладу зверху вже тарілку, на якій планую подавати пиріг на стіл, і знову перевертаю.
Незвичайний за формою, ароматний, смачний, м’який, повітряний. Пиріг не потрібно різати, просто відірвіть булочку і насолоджуйтеся шалено смачним пирогом зі чаєм!