Головна Запорожцям розповіли про нові тарифи на опалення та гаряче водопостачання

Запорожцям розповіли про нові тарифи на опалення та гаряче водопостачання

by admin

70130Вчора у великому залі районної адміністрації Запорізької міської ради по Орджонікідзевському району відбувся інформаційний семінар з формування тарифів на послуги ЖКГ. У ньому взяли участь заступник міського голови Сергій Гладченко, представники міської влади, концерну «Міські теплові мережі», політичних партій, Громадських організацій, депутати міської ради, городяни.

Питання, які обговорювалися в ході семінару, були пов’язані з затвердженими Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг концерну «Міські теплові мережі», тарифами з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води. Учасникам заходу розповіли про розміри нових тарифів, їх складових, причини підвищення, дати вступу цих тарифів в силу і т.д.

Заступник міського голови Сергій Гладченко зазначив, що в Україні на загальнодержавному рівні прийнято рішення довести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Це стосується і тарифу на тепло, який у концерну «Міські теплові мережі» був нижче економічно обґрунтованого.

Начальник планово-економічного відділу концерну Вадим Медведський повідомив, що з квітня 2014 тарифи, як на виробництво тепла, так і надання послуг з теплопостачання в Україні затверджуються Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг.

З 1 липня в Запоріжжі введено в дію нові тарифи на послуги централізованого гарячого водопостачання, що надаються концерном. Якщо раніше вартість одного кубометра гарячої води (разом з вартістю холодної води) становила 14,982 гривні, то тепер: за наявності в квартирах рушникосушок, підключених до системи гарячого водопостачання — 24,72 гривні, за відсутності підключених рушникосушок — 23,08 гривні. Також в тариф на гаряче водопостачання включені: вартість використовуваної при цьому холодної води та повірка квартирних лічильників гарячого водопостачання.

З 1 серпня вступають в силу нові тарифи на надання послуг з централізованого опалення. Однак застосовуватися в Запоріжжі вони будуть тільки з початком опалювального сезону, так як в обласному центрі затверджено одноставковий сезонний тариф, коли за тепло пропонуємо платять тільки в опалювальний період. Якщо раніше, в будинках обладнаних приладами обліку теплової енергії, вартість 1 гігакалорій тепла становила 281,16 гривень, то тепер — 356,14 гривень. У будинках, де відсутні прилади обліку, вартість опалення 1 квадратного метра складе 8,31 гривні на місяць (раніше — 6,516 гривні).


Заступник начальника управління соціального захисту населення міської ради Галина Остапенко поінформувала про Порядок призначення та надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг (далі — Порядок), затвердженому Кабінетом Міністрів України для захисту населення в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги. Подібний механізм впроваджується в нашій країні вперше.

Порядок передбачається, що сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, матимуть право на отримання компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг у зв’язку з підвищенням тарифів. Відповідна компенсація для цієї категорій громадян розраховується в розмірі різниці між платою сім’ї за комунальні послуги в межах норми споживання до і після підвищення тарифів (з обліку пільг і субсидій).

Ряд запорожців, присутніх на семінарі, висловили зауваження щодо нових тарифів і недоробки, допущені при їх формування, висловили сумнів у їх економічної обґрунтованості.

Голова депутатської комісії з питань життєзабезпечення міста Геннадій Рекалов зазначив, що підвищення тарифів на тепло у Запоріжжі має об’єктивні причини, пов’язані, перш за все, із зростанням закупівельних цін на природній газ. Однак городян необхідно переконати в обґрунтованості такого підвищення. Цього можна домогтися за рахунок активної роз’яснювальної роботи, прозорості в формування тарифів.

На думку Геннадія Рекалова, необхідно детально вивчити всі складові нового тарифу на опалення та гаряче водопостачання, прорахувати його економічну обґрунтованість, внести пропозиції про удосконалення формування тарифу і винести їх на громадські слухання.



Comments are closed.

News24 — це незалежне українське інтернет-видання, що публікує свіжі новини з України та світу. Ми надаємо пріоритет подіям, що відбуваються в нашій країні.

Відбираємо лише найважливіші, актуальні та цікаві новини, щоб ви не пропустили нічого суттєвого.

Популярно

Новини