Технологія вирощування озимої пшениці | NEWS 24

Технологія вирощування озимої пшениці

45882639Пшениця є однією з найважливіших та найбільш розповсюджених зернових культур у світовому землеробстві. Попит на зерно пшениці існує завжди, а отже, знання технології вирощування дозволить отримати значні прибутки.

Найбільш розповсюдженими є озимі сорти пшениці, що при дотриманні технології виробництва дають досить непоганий урожай. Середня врожайність озимої пшениці в Україні коливається у межах 3,5-5 т/га, однак у зонах з високою вологістю і при використанні систем зрошування може досягати навіть 10-12 т/га.

Світовий рекорд урожайності був встановлений у Новій Зеландії в 2017 року, де місцевому фермеру вдалося зібрати з одного гектара землі 16, 79 т пшениці.

Основи вирощування озимої пшениці

  1. Сівозміна. Пшениця дуже вимоглива до попередників бо має слабку кореневу систему і чутлива до якості підготовки и санітарного стану грунту. Найкращими попередниками для культури вважаються рослини раннього прибирання після яких знижується забрудненість полів, знижується розповсюдженість шкідників і захворювань, накопичуються легкозасвоювані поживні речовини у грунті. Перед пшеницею висівають багаторічні і однорічні трави, зернобобові культури, кукурудзу на зелену масу, силос, сидерат, рапс, картоплю, овес. Такі попередники залишають після себе якісні поживні залишки. Повторний висів озимої пшениці на полі можливий не раніше ніж через два роки.
  2. Обробка землі. Необхідно забезпечувати оптимальну щільність, структуру та аерацію грунту, боротися з бур’янами, якісно проводити закладку рослинних залишків, та роботи по збереженню вологості. Обробку землі проводять культиваторами з бороною та іншими комбінованими агрегатами таким чином, щоб після проведення робіт на полі не було грудок діаметром більше 8 см. Така ретельна обробка забезпечує рівномірне сходження, так як насіння добре контактує із грунтом. Після культивації ділянку вирівнюють, щоб зменшити перепади між гребенями до 2 см.
  3. Добрива. Озима пшениця потребує наявності у грунті великої кількості поживних речовин у доступній для засвоєння формі. Норму добрив розраховують із урахуванням попередньої культури, агрохімічного складу грунту, запланованої врожайності. Для підвищення стійкості до несприятливих погодних умов, полягання та захворювань необхідно в достатній кількості забезпечити рослину калієм і фосфором, що вносяться під основну обробку грунту. Великий вплив на пшеницю здійснюють азотні добрива, що вносяться в 4 підходи: восени на бідних землях, прикореневим методом ранньою весною, на початку виходу рослини в трубку, в період коли культура починає колоситись.
  4. Посів. Насіння озимої пшениці підбирають відповідно до складу грунту на полі та кліматичних умов в регіоні вирощування культури. Оптимальним терміном для проведення посіву є середина вересня, однак на бідних грунтах висів може проводитись дещо раніше, а на парових і родючих землях пізніше. Головною вимогою є досягнення рослинами до періоду зимування вегетаційної фази з 2-4 розвиненими паростками (час вегетації 50-60 днів). Переростання культури може призвести до пошкодження злаковими мухами. Посівна норма складає 400 – 500 насінин на метр площі і необхідна для забезпечення в період збору урожаю 550-700 продуктивних стебел. При пізньому засіві поля ця норма збільшується на 10-15%. Насінини слід заглиблювати у грунт на 3-5 см і обов’язково прикочувати після посіву (при пізньому висіванні глибина може бути меншою). Насіння розподіляють рядковим способом на відстані до 15 см поміж рядками. При інтенсивній технології вирощування культури необхідна технологічна колія.
  5. Догляд. Догляд за посадками озимої пшениці передбачає боротьбу з бур’янами, захворюваннями, шкідниками, внесення азотних підкормок, а у разі необхідності зрошування поля.
  6. Збір врожаю. Зерно прибирають методом прямого комбайнування при повному достиганні (вологість пшениці 14-17%, в порядку виключення при несприятливих погодних умовах – 20%).

 




Загрузка...

Загрузка...

Иван

Адміністратор сайту

Вам понравиться

Добавить комментарий

Мы в соц. сетях